I
a
48
r
58
Brood.
XI.
die (na een overgangstijdperk van ongeveer drie maanden)
puddingpoeders verkoopen, welke saccharine of andere kunst
matige verzoetingsmiddelen bevatten, in het jaarverslag
zullen worden gepubliceerd, met bijvoeging van den naam
van den leverancier resp. fabrikant, den prijs en het merk
waaronder het artikel in den handel wordt gebracht.
Een en ander had tengevolge, dat de meeste fabrikanten
in puddingmeel mij met een bezoek vereerden. By deze con
ferenties bleken allen de genomen maatregel toe te juichen,
zoodat ik wel mag aannemen, dat, zoo niet alle, dan toch
verreweg het meerendeel dezer fabrikanten van af 1 Januari
a.s. saccharinehoudende puddingpoeders hier ter plaatse niet
meer zullen afleveren. De winkelier heeft dus gelegenheid
zijn voorraad op te ruimen en kan by nieuwen inkoop met
dezen maatregel rekening houden.
Al moge het misschien niet zijn van alle, dan toch zeker
van de meeste bakkers is het brood in het afgeloopen jaar
onderzocht. Een onderzoek van brood, naar behooren ver
richt, is vrij tijdroovend zoodat van een breed opgezette
enquête van dit belangrijke voedingsmiddel, waarby van
eiken bakker minstens een vijftal malen het brood zou moeten
worden onderzocht, moest worden afgezien, wilde niet het
toezicht op de overige levensmiddelen dit jaar worden ver
waarloosd, waartoe ik geen vrijheid kon vinden.
Van openbaarmaking der analyseresultaten met bijvoeging
van de namen der bakkers, moest dan ook worden afgezien,
omdat een beoordeeling op grond van een of twee onder
zoekingen van een artikel dat dagelijks bereid wordt, niet
gewettigd zou zijn. Ik zal mij daarom moeten bepalen tot
het houden van eenige opmerkingen van algemeenen aard.
Bij nadere beschouwing van de verkregen resultaten valt
al dadelijk op, dat het gewicht der z.g. pondsbrooden vry
sterk uiteenloopt. Zoo weegt een pondsbrood van den eenen
bakker 540 gram, van een anderen slechts 408 gram. Deze
cijfers mogen voor zich reeds de overtuiging geven, dat de
bakker het met het afwegen van zyn deeg niet zoo nauw
neemt, een juiste beoordeeling geven deze cyfers niet.
Immers hiertoe is het noodig, rekening te houden met ver
schillende factoren, zooals het watergehalte van het brood
en den prys, maar ook met de vraag of het aangeboden
brood is melkbrood dan wel waterbrood, terwijl tussehen
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.