48
i
i
59
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
deze twee soorten nog brooden voorkomen, bereid uit deeg
met mengsels van gelijke deelen melk en water of van
gelyke deelen melk en taptemelk of uitsluitend met taptemelk.
Van de brooden, welke als melkbrooden (d. w. z. brood,
bereid uit een deeg aangemaakt met melk) worden verkocht,
bleek nu de eene bakker voor één cent 26.8 gram droog
brood te leveren, terwijl een ander 38.0 gram droog brood
aan zijn afnemers verstrekte, d. w. z. dat men bij den eenen
bakker juist 1.4 maal duurder uit is dan bij een ander.
Hetzelfde is geconstateerd by de waterbrooden. Ook daar
heerscht een onvoldoende overeenstemming tusschen de
prijs en het gewicht van het watervrye brood.
Een tweede punt by de overweging der verkregen uit
komsten geeft tot de volgende opmerking aanleiding.
Gaat men na hoeveel melkbrooden dezen naam met recht
dragen, dan blijkt ook in dit opzicht de concurrentie niet
altijd eerlijk. Een nadere beschouwing van de hoeveelheid,
alsmede van de eigenschappen van het uit deze broodsoor
ten verkregen vet (zooals het joodadditiegetal, het getal der
vluchtige vetzuren en de brekingsindex) geeft aan, dat nog
geen 30 °/0 der melkbrooden op dien naam aanspraak kan
maken.
In drie dezer brooden was geen melkvet aan te toonen,
terwijl de overige brooden van dien aard bereid bleken met
melk van ondeugdelijke samenstelling.
Een bestrijding van deze misstanden in den broodhandel
op grond van eenige bepalingen onzer algemeene verorde
ning op voedingsmiddelen zal wel niet mogelyk zijn en
toch ware zulks in het belang der volksvoeding zeer wen-
schelyk. Enkele gemeenten in ons land hebben een voor
schrift, waarin het minimum gewicht van consumptiebrood
wettelyk is vastgelegd. Een dergelijke bepaling lijkt mij
niet gelukkig, omdat daarbij geen rekening wordt gehouden
met het watergehalte van het brood. Beter ware het zoo
men in die richting iets zou willen bereiken tevens voor
te schrijven een maximum watergehalte van brood of liever
nog, te bepalen een minimumgewicht aan droog (d.w.z.
watervry) brood, hetwelk voor pondsbrooden op 300 gram
zou kunnen worden gesteld. Aan dezen werkelijk redelijken
eisch bleken nog niet ten volle 23 °/0 der onderzochte brooden
te voldoen. Het gewicht aan droog brood schommelde tus
schen 245 en 331 gram.
Zou men nog een stap verder willen gaan, dan zouden
in overeenstemming met de Codex alimentarius V, vier soor
ten consumptiebrood kunnen worden onderscheiden nl. melk-
brood, halfmelkbrood, taptemelkbrood en waterbrood. Elk
dezer soorten zou men van elkaar kunnen onderkennen