48
60
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
hetzij door een bepaalden vorm, hetzij door een indrukstempel.
Bij gebrek aan dergelijke wettelyke bepalingen zal over
wogen worden of het mogelijk is in een of andere richting
nuttig werkzaam te wezen.
De onderzoekingen van cacao hebben geleerd, dat ook in
dit artikel een groote verbetering is gekomen wat betreft
de vervalsching met meel. Terwijl verleden jaar regelmatig
dergelijke vervalschingen werden geconstateerd, kwamen
deze dit jaar bijna niet meer voor. Van de 405 gekeurde
21 met vreemd zetmeel vervalscht, dus
monsters waren
ongeveer 5
Een ander veelvuldig aangewend vervalschingsmiddel
van cacao zijn eacaoschillen. Vooral in cacao welke „los”
verkocht wordt, mitsdien in soorten waarvan de herkomst
den kooper niet bekend is, komen vaak belangrijke hoeveel
heden cacaodoppen voor. Aan dit soort vervalschingen is
dit jaar nogal aandacht gewijd met het gevolg dat verschil
lende partijen aan den handel zyn onttrokken, terwyl in
gevallen, dat de toevoeging gering was de verkoopers zyn
gewaarschuwd.
Voorts zij hier vermeld, dat eenige partyen cacao als
verkeerende in ondeugdelijken toestand door sterke schim-
melwoekering zijn vernietigd.
Er zyn dit jaar eenige proeven genomen met het doel
de concentratie van het zoutzuur na te gaan, verkregen by
de pentosaan bepaling uitgevoerd volgens Tollens en by
die verricht volgens Greshoff.
Bij beide methoden werd zoutzuur gebruikt van 12.5 pCt.
(12.5 gr. per 100 ccm.), de destillatietijd was drie uur.
XII. Cacao.