48 60 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. hetzij door een bepaalden vorm, hetzij door een indrukstempel. Bij gebrek aan dergelijke wettelyke bepalingen zal over wogen worden of het mogelijk is in een of andere richting nuttig werkzaam te wezen. De onderzoekingen van cacao hebben geleerd, dat ook in dit artikel een groote verbetering is gekomen wat betreft de vervalsching met meel. Terwijl verleden jaar regelmatig dergelijke vervalschingen werden geconstateerd, kwamen deze dit jaar bijna niet meer voor. Van de 405 gekeurde 21 met vreemd zetmeel vervalscht, dus monsters waren ongeveer 5 Een ander veelvuldig aangewend vervalschingsmiddel van cacao zijn eacaoschillen. Vooral in cacao welke „los” verkocht wordt, mitsdien in soorten waarvan de herkomst den kooper niet bekend is, komen vaak belangrijke hoeveel heden cacaodoppen voor. Aan dit soort vervalschingen is dit jaar nogal aandacht gewijd met het gevolg dat verschil lende partijen aan den handel zyn onttrokken, terwyl in gevallen, dat de toevoeging gering was de verkoopers zyn gewaarschuwd. Voorts zij hier vermeld, dat eenige partyen cacao als verkeerende in ondeugdelijken toestand door sterke schim- melwoekering zijn vernietigd. Er zyn dit jaar eenige proeven genomen met het doel de concentratie van het zoutzuur na te gaan, verkregen by de pentosaan bepaling uitgevoerd volgens Tollens en by die verricht volgens Greshoff. Bij beide methoden werd zoutzuur gebruikt van 12.5 pCt. (12.5 gr. per 100 ccm.), de destillatietijd was drie uur. XII. Cacao.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1401