48
62
XIII. Cichorei.
3.9—8.7
5.8— 6.5
5.1— 6.0
6.0—8.1
6.8— 7.0
5.1— 5.2
4.2— 6.7
5.1
6.5
4.9
4.6
6.2
6.4
6.7-9.5
6.3— 7.2
M. A. Bokma de Boer, Leeuwarden
W. ter Horst, Leeuwardenj
Paul Mattheeussens Cz., Ossendrecht
Wed. C. Mattheeussens Zn., Ossendrecht.
Gebrs. de Beukelaar, Ossendrecht
L. C. J. van Overeem, Alkmaar
Laurent Verhoeven, Heusden
J. Pieters, Groningen
Assenbergs Co., Bergen op Zoom
H. B. Kolk, Groningen
H. Keizer,
Egberts, Dalfsen
Vincart fils Silly (België)
Wed. Salters, Delft
Wijbren Kryns Co. Joure
Deze uitkomsten kloppen niet met de meening verleden
jaar uitgesproken. Bij de methode Tollens blijft nadat onge
veer 60 ccm. zijn afgedestilleerd, de sterkte van het zout
zuur dat overdestilleert vrij constant (ongeveer 12 a 13 pCt.),
by de methode Greshoff stijgt de concentratie van het zuur,
zooals bekend, regelmatig totdat ten slotte een zuur met
ongeveer 21 Hel. (kookp. 110° C.) overgaat.
Een onderzoek van deze koffiesurrogaten toonde aan
dat dit jaar in tegenstelling met het vorig jaar geen der
monsters als ondeugdelijk behoefde te worden aangeteekend.
Alle monsters voldeden aan de eischen in 1905 in overleg
met den Bond van Nederlandsche cichorei en peekoffle-
fabrikanten gesteld.
De volgende tabel geeft de uitkomsten van het aschgehalte
van hier bemonsterde cichorei aan.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
F B R I K A N T.
Aseb
in procenten
der droge stof.