69
Met deze gegevens in handen viel het gemakkelijk, een
oordeel uit te spreken over de deugdelijkheid der handels-
bessen wijnen. Een groot aantal dezer producten is dit jaar
onderzocht, waarbij bleek dat een toezicht op deze wijnen
wel noodig was. Sommige fabricaten bleken geheel kunst
product en bestonden uit een rood gekleurde met saccharine
bedeelde aardappelstroopoplossing, waaraan wat alcohol was
toegevoegd. Bij andere bessenwijnen was de suiker vervangen
door aardappelstroop, terwijl daarbij als verzoetingsmiddel
saccharine werd aangetroffenweer andere waren niettegen
staande ze ruim 14 °/o alcohol bevatte, geconserveerd met
salicylzuur tot een hoeveelheid van 700 mgr„ ja van 1450 mgr.
per Liter. Van de 26 fabricaten welke zijn onderzocht, konden
slechts 13 of 50 °/n op den naam deugdelijk aanspraak maken.
De bessenwijnen, welke in eigenschappen zeer sterk afweken
van een normaal product zijn opgeruimd, terwijl aan ver
schillende winkeliers waarschuwingen zijn gezonden, met
verzoek deze over te brengen aan den fabrikant.
Een en ander was aanleiding tot het houden van een
vergadering van de directeuren der keuringsdiensten te
Rotterdam, ’s-Gravenhage, Groningen, Leiden, Dordrecht,
Arnhem en Haarlem met de voornaamste fabrikanten van
vruchtenwijn, met het doel door onderling overleg vast te
stellen de eischen, waaraan vruchtenwijn zal moeten voldoen,
om als deugdelijk te worden aangemerkt.
De monsters 1 tot en met 4 zjjn bereid door bij 1 kilo
gekneusde bessen ongeveer 0.9 kilo suiker en 1.5 Liter
water te voegen, waarna de massa aan zich zelf werd over
gelaten. Het sap was dus ongeveer 3 maal verdund.
Bij de monsters, gemerkt No. 5 tot en met 8, heeft de
bereiding op eenigszins andere wijze plaats gehad, n.l. door
bij handelsbessensap van bekende samenstelling, een be
paalde hoeveelheid suikerwater te voegen en de gisting in
te leiden door toevoegen van bakkersgist (koningsgist). De
verdunning van het sap was bij al deze monsters 1 3,
terwijl in één Liter van het mengsel de hoeveelheid toegevoegd
suiker, bij n°. 5 en 6 bedroeg 300 gr., bij n°. 7 250 gr.
en bij n°. 8350 gram. De monsters n°. 5, 6 en 7 blijken
onvoldoende uitgegist.
Uit deze en uit de onderzoekingen van vorige jaren blijkt,
dat het alcoholgehalte van bessenwijn schommelt tusschen
1016 vol. procent en in den regel ongeveer 12 bedraagt.
Het suikervrije extract van een deugdelijk bereid product,
ligt tusschen 3.0 en 5.2 °/c en dient niet lager te zijn dan
2.5 a 3.0
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48