69 Met deze gegevens in handen viel het gemakkelijk, een oordeel uit te spreken over de deugdelijkheid der handels- bessen wijnen. Een groot aantal dezer producten is dit jaar onderzocht, waarbij bleek dat een toezicht op deze wijnen wel noodig was. Sommige fabricaten bleken geheel kunst product en bestonden uit een rood gekleurde met saccharine bedeelde aardappelstroopoplossing, waaraan wat alcohol was toegevoegd. Bij andere bessenwijnen was de suiker vervangen door aardappelstroop, terwijl daarbij als verzoetingsmiddel saccharine werd aangetroffenweer andere waren niettegen staande ze ruim 14 °/o alcohol bevatte, geconserveerd met salicylzuur tot een hoeveelheid van 700 mgr„ ja van 1450 mgr. per Liter. Van de 26 fabricaten welke zijn onderzocht, konden slechts 13 of 50 °/n op den naam deugdelijk aanspraak maken. De bessenwijnen, welke in eigenschappen zeer sterk afweken van een normaal product zijn opgeruimd, terwijl aan ver schillende winkeliers waarschuwingen zijn gezonden, met verzoek deze over te brengen aan den fabrikant. Een en ander was aanleiding tot het houden van een vergadering van de directeuren der keuringsdiensten te Rotterdam, ’s-Gravenhage, Groningen, Leiden, Dordrecht, Arnhem en Haarlem met de voornaamste fabrikanten van vruchtenwijn, met het doel door onderling overleg vast te stellen de eischen, waaraan vruchtenwijn zal moeten voldoen, om als deugdelijk te worden aangemerkt. De monsters 1 tot en met 4 zjjn bereid door bij 1 kilo gekneusde bessen ongeveer 0.9 kilo suiker en 1.5 Liter water te voegen, waarna de massa aan zich zelf werd over gelaten. Het sap was dus ongeveer 3 maal verdund. Bij de monsters, gemerkt No. 5 tot en met 8, heeft de bereiding op eenigszins andere wijze plaats gehad, n.l. door bij handelsbessensap van bekende samenstelling, een be paalde hoeveelheid suikerwater te voegen en de gisting in te leiden door toevoegen van bakkersgist (koningsgist). De verdunning van het sap was bij al deze monsters 1 3, terwijl in één Liter van het mengsel de hoeveelheid toegevoegd suiker, bij n°. 5 en 6 bedroeg 300 gr., bij n°. 7 250 gr. en bij n°. 8350 gram. De monsters n°. 5, 6 en 7 blijken onvoldoende uitgegist. Uit deze en uit de onderzoekingen van vorige jaren blijkt, dat het alcoholgehalte van bessenwijn schommelt tusschen 1016 vol. procent en in den regel ongeveer 12 bedraagt. Het suikervrije extract van een deugdelijk bereid product, ligt tusschen 3.0 en 5.2 °/c en dient niet lager te zijn dan 2.5 a 3.0 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1410