48 72 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. De moeilijkheden voor een afdoende regeling dezer aan gelegenheid waren gelegen in het geven van passende namen voor rundvetsurrogaten en voor spijsvetten welke moesten dienen om reuzel te vervangen. Het is dit jaar in een vergadering gehouden te Amsterdam op 20 October door de directeuren van keuringsdiensten met fabrikanten en handelaren in spijsvetten mogen gelukken deze kwestie tot een voor beide partyen bevredigende oplossing te brengen. De vergadering was eenstemmig van oordeel, dat het noodig was een nomenclatuur voor spijs vetten vast te stellen en nam de volgende nomenclatuur aan Onder den naam „rundvet” zal uitsluitend zuiver rundvet worden verkocht, terwijl andere harde vetten en vetmengsels, die ter vervanging van rundvet worden aangeboden, ..bak en braadvet" zullen heeten, met dien verstande, dat tusschen haakjes achter dezen naam steeds de bestanddeelen van het vet zullen worden vermeld, aldus: „Bak- en braadvet (rundvet met plantenvet)”. „Bak- en braadvet (dierlijk vet met plantenvet)’’. „Bak- en braadvet (plantenvet)”. Ook hierbij zal steeds het boofdbestanddeel het eerst moeten worden genoemd, en blyven de fabrikanten vry, om de woorden „dierlyk vet” en „plantenvet” te vervangen door den soortnaam van de gebruikte vetsoort. Als termijn van invoering van deze nomenclatuur werd vastgesteld 1 Januari 1911. Voorts werd nog de aandacht der vergadering er op gevestigd, dat deze spijsvetten niet meer dan '/2 pCt, water mogen bevatten. Daarbij zal steeds het hoofdbestanddeel het eerst moeten worden genoemd, en blijven de fabrikanten vrij, om de woorden „dierlijk vet” en „plantenvet” te vervangen door den soortnaam van de gebruikte vetsoort. Evenzoo zal onder den naam „reuzel” alleen zuiver var kensvet worden verkocht, terwyl andere zachte vetten of vetmengsels, die ter vervanging van reuzel worden aange boden „reuzeline” zullen heeten, echter ook weer onder vermelding van de bestanddeelen van het vet tusschen haakjes achter dien naam, aldus: „Reuzeline (reuzel met plantenvet)”. „Reuzeline (dierlijk vet met plantenvet)”. „Reuzeline (plantenvet)”.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1413