48
74
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Worst.
XXI.
vervalsching der aethylalcohol aanzienlijk verminderd. Het
lag dus voor de hand een reeks onderzoekingen naar het
voorkomen van methylalcohol in spiritualiën te ondernemen
en verschillende dezer dranken als jenever, brandewijn,
cognac enz. zijn dan ook in die richting onderzocht.
Van de meeste spiritualiën werden volgens de methode
A. Riche en Ch. Bardy uit de alcoholen de jodiden door
behandeling met roode phosphorus en jodium bereid. Deze
jodiden door inwerking van aniline omgezet in diaethyl-
resp. dimethylaniline en hieruit door oxydatie met koper-
nitraat en chloornatrium methylviolet bereid. Voorproeven
leerden, dat zelfs hoeveelheden beneden 1 methylalcohol
in zuivere aethylalcohol van ongeveer 40 langs 'dien weg
nog gemakkelijk konden worden aangetoond.
Later werden, aangezien deze onderzoekingsmethode zich
tot serieanalysen minder goed leent, uithoofde van tijds
besparing, de monsters behandeld met 10 procentige kalium-
permanganaatoplossing en in het Altraat gereageerd op for
maldehyde of ook werden 10 ccm. van de alcohol met ver
dund zwavelzuur en kaliumdichromaat gedestilleerd en het
destillaat op formaldehyde onderzocht.
In geen der onderzochte monsters kon methanol worden
aangetoond.
Wel werd methanol in groote hoeveelheden aangetroffen
in verschillende eau de colognes.
Aan de resultaten van een onderzoek naar de samenstelling
en eigenschappen van een twintigtal monsters boterhammen
worst, ontleen ik het volgende:
Het is bekend, dat in behoorlijk bereide worst geen meel
wordt aangetroffen, daargelaten een geringe hoeveelheid,
afkomstig van het zetmeel van bij de bereiding gebruikte
specerijen (hoogstens 2%). Van de worsten, welke ter onder
zoek kwamen, waren er 14 of 70 meelhoudend, de hoe
veelheden zetmeel bedroegen 4—-17 Deze cjjfers mogen
op zich zelf weinig spreken, een geheel andere beteekenis
krijgen ze, zoo men weet, dat worst ongeveer 50 a 60
gemiddeld 55 water bevat, terwijl de rest, zijnde
ongeveer 45 °/o uit de voor de voeding waardevolle bestand-
deelen vleesch en vet bestaan. Heeft men nu worst met
ongeveer 1215 meel, dan wil dit zeggen, dat van de
vleeschvetmassa ongeveer ii l/3 vervangen is door meel,