48 74 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Worst. XXI. vervalsching der aethylalcohol aanzienlijk verminderd. Het lag dus voor de hand een reeks onderzoekingen naar het voorkomen van methylalcohol in spiritualiën te ondernemen en verschillende dezer dranken als jenever, brandewijn, cognac enz. zijn dan ook in die richting onderzocht. Van de meeste spiritualiën werden volgens de methode A. Riche en Ch. Bardy uit de alcoholen de jodiden door behandeling met roode phosphorus en jodium bereid. Deze jodiden door inwerking van aniline omgezet in diaethyl- resp. dimethylaniline en hieruit door oxydatie met koper- nitraat en chloornatrium methylviolet bereid. Voorproeven leerden, dat zelfs hoeveelheden beneden 1 methylalcohol in zuivere aethylalcohol van ongeveer 40 langs 'dien weg nog gemakkelijk konden worden aangetoond. Later werden, aangezien deze onderzoekingsmethode zich tot serieanalysen minder goed leent, uithoofde van tijds besparing, de monsters behandeld met 10 procentige kalium- permanganaatoplossing en in het Altraat gereageerd op for maldehyde of ook werden 10 ccm. van de alcohol met ver dund zwavelzuur en kaliumdichromaat gedestilleerd en het destillaat op formaldehyde onderzocht. In geen der onderzochte monsters kon methanol worden aangetoond. Wel werd methanol in groote hoeveelheden aangetroffen in verschillende eau de colognes. Aan de resultaten van een onderzoek naar de samenstelling en eigenschappen van een twintigtal monsters boterhammen worst, ontleen ik het volgende: Het is bekend, dat in behoorlijk bereide worst geen meel wordt aangetroffen, daargelaten een geringe hoeveelheid, afkomstig van het zetmeel van bij de bereiding gebruikte specerijen (hoogstens 2%). Van de worsten, welke ter onder zoek kwamen, waren er 14 of 70 meelhoudend, de hoe veelheden zetmeel bedroegen 4—-17 Deze cjjfers mogen op zich zelf weinig spreken, een geheel andere beteekenis krijgen ze, zoo men weet, dat worst ongeveer 50 a 60 gemiddeld 55 water bevat, terwijl de rest, zijnde ongeveer 45 °/o uit de voor de voeding waardevolle bestand- deelen vleesch en vet bestaan. Heeft men nu worst met ongeveer 1215 meel, dan wil dit zeggen, dat van de vleeschvetmassa ongeveer ii l/3 vervangen is door meel,

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1415