75
XXII.
Levensmiddelen bestemd voor visschersvaartuigen.
Bit jaar is voor het eerst toezicht uitgeoefend op de
proviand bestemd als voedsel voor de visschers op hunne
zeereizen. Aanleiding tot dit onderzoek waren niet alleen
geruchten over de slechte kwaliteit dezer voedingsmiddelen
maar tevens klachten door enkele visschers by mij ingediend.
een bewerking, welke de worst in voedingswaarde met
ongeveer een derde doet verminderen, zonder dat de kooper
hiermede in kennis wordt gesteld.
Een andere, niet te rechtvaardigen handeling, is het toe
voegen van te groote hoeveelheden water, niet alleen omdat
daardoor de kooper wordt bedrogen, wyl hy water met de
prijs van worst betaald, maar ook omdat een dergelyk
product een geschikter voedingsbodem vormt voor micro-
organismen van allerlei aard, dan een worst met normaal
vochtgehalte.
Van de onderzochte monsters had 10 procent een te hoog
vochtgehalte.
Een derde punt van belang is, het toevoegen van con
serveermiddelen aan worst, ten doel hebbende, bederf zoo
lang mogelyk buiten te sluiten. Onder de conserveermiddelen
werd vooral formaline aangetroffen en wel in de helft der
onderzochte monsters kon deze verbinding worden aange
toond. In 10 der monsters waren boorzuurverbindingen
het bederfwerend middel (1 monster bevatte bijna 1 borax),
terwijl salpeter naast keukenzout in 7 worsten werd aange
toond. De hoeveelheden salpeter waren in alle monsters
gering en minder dan 0.4
Water en meel verleenen aan worst natuurlyk een ver
dacht lichte kleur, geen wonder dus dat een ruim gebruik
werd gemaakt van roode kleurstoffen, om aan de waar het
zoo noodig smakelijk uiterlyk te hergeven. Slechts 15
was ongekleurd (de kleurstof werd steeds in de worstmassa
zelf, dus zonder darmwand aangetoond). Het kleuren van
worst moet verboden worden, immers daardoor is het mogelyk,
reeds wankleurig en dus in het eerste stadium van bederf
verkeerend vleesch, het uiterlyk van goede waar te geven.
In ondeugdelyken toestand verkeerde, blijkens de resul
taten van het bacteriologisch onderzoek, één monster.
De onderzoekingen worden thans op breeden schaal
voortgezet.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48