75 XXII. Levensmiddelen bestemd voor visschersvaartuigen. Bit jaar is voor het eerst toezicht uitgeoefend op de proviand bestemd als voedsel voor de visschers op hunne zeereizen. Aanleiding tot dit onderzoek waren niet alleen geruchten over de slechte kwaliteit dezer voedingsmiddelen maar tevens klachten door enkele visschers by mij ingediend. een bewerking, welke de worst in voedingswaarde met ongeveer een derde doet verminderen, zonder dat de kooper hiermede in kennis wordt gesteld. Een andere, niet te rechtvaardigen handeling, is het toe voegen van te groote hoeveelheden water, niet alleen omdat daardoor de kooper wordt bedrogen, wyl hy water met de prijs van worst betaald, maar ook omdat een dergelyk product een geschikter voedingsbodem vormt voor micro- organismen van allerlei aard, dan een worst met normaal vochtgehalte. Van de onderzochte monsters had 10 procent een te hoog vochtgehalte. Een derde punt van belang is, het toevoegen van con serveermiddelen aan worst, ten doel hebbende, bederf zoo lang mogelyk buiten te sluiten. Onder de conserveermiddelen werd vooral formaline aangetroffen en wel in de helft der onderzochte monsters kon deze verbinding worden aange toond. In 10 der monsters waren boorzuurverbindingen het bederfwerend middel (1 monster bevatte bijna 1 borax), terwijl salpeter naast keukenzout in 7 worsten werd aange toond. De hoeveelheden salpeter waren in alle monsters gering en minder dan 0.4 Water en meel verleenen aan worst natuurlyk een ver dacht lichte kleur, geen wonder dus dat een ruim gebruik werd gemaakt van roode kleurstoffen, om aan de waar het zoo noodig smakelijk uiterlyk te hergeven. Slechts 15 was ongekleurd (de kleurstof werd steeds in de worstmassa zelf, dus zonder darmwand aangetoond). Het kleuren van worst moet verboden worden, immers daardoor is het mogelyk, reeds wankleurig en dus in het eerste stadium van bederf verkeerend vleesch, het uiterlyk van goede waar te geven. In ondeugdelyken toestand verkeerde, blijkens de resul taten van het bacteriologisch onderzoek, één monster. De onderzoekingen worden thans op breeden schaal voortgezet. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1416