7
hoeveelheid melk genomen, dat daaruit op het laboratorium
kon worden bereid: afgeroomde melk,'melkkarnemelk, room-
karnemelk en boter. De samenstelling van deze melkpraepa-
raten is onder de daarop betrekking hebbende hoofdstukken
besproken.
Daar het bij gebrek aan tijd niet mogelijk was, de volle
melk wekelijks aan een meer uitgebreid onderzoek te onder
werpen, heeft dit slechts éénmaal per maand plaats gehad.
Een overzicht van de uitkomsten by deze onderzoekingen
verkregen is neergelegd in een tweetal tabellen. In tabel A
zijn de minima, gemiddelden en maxima van elke maand
aangegeven, terwijl in tabel B de resultaten der maande-
lyksche. meer uitvoerige analyses zijn opgeteekend.
Tot recht begrip der cyfers zy vermeld, dat het serum
verkregen is volgens de sterilisatie-methode, beschreven op
blz. 39 van het jaarverslag 1909, en dat de chloorbepaling
is verricht volgens de in datzelfde verslag aangegeven
methode n.l. door in een maatkolfje van 100 ccm., vyftig
ecm. melk te mengen met 15 ccm. 20 proc, salpeterzuur,
het volume met water aan te vullen tot de deelstreep, de
vloeistof na omschudden te flltreeren, bij 50 ccm. Altraat
1525 ccm. */io N. zilvernitraat te voegen en de overmaat
zilver onder toevoeging van ferriammoniumsulfaatoplossing
terug te titreeren met ’/10 N. rhodaanoplossing. Als correctie-
factor is in rekening gebracht 6 °/o van het melkvolume.
Evenals verleden jaar is voorts in tabel B opgenomen de
hoeveelheid melksuiker, welke correspondeert met 100 mgr.
chloor per 100 gram melk. Dit eyfer kan van nut zijn by
de beoordeeling, of melk afkomstig is van aan nierziekten
lydende dieren.
Voorts is de caseine bepaald volgens de methode Schloss
mann, een methode welke veel sneller verloopt dan die
van Hoppe-Seyler.
Het draaiingsvermogen, de eerste maanden van het jaar
bepaald volgens Ortmann (trichloorazynzuur), is later uit
gevoerd volgens Carrez (ferrocyaankalium en zinkacetaat).
In aansluiting aan hetgeen dienaangaande in vorige jaar
verslagen is meegedeeld, zy vermeld, dat dit jaar als ge
middeld eyfer voor kaasstof in de, controle melk werd ge
vonden 2.56 °/o (2.44 °/o in 1910; 2.34 °/o in 1909), het
hoogste eyfer was 3.29 °/o, het laagste 2.28 °/0.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20