7 hoeveelheid melk genomen, dat daaruit op het laboratorium kon worden bereid: afgeroomde melk,'melkkarnemelk, room- karnemelk en boter. De samenstelling van deze melkpraepa- raten is onder de daarop betrekking hebbende hoofdstukken besproken. Daar het bij gebrek aan tijd niet mogelijk was, de volle melk wekelijks aan een meer uitgebreid onderzoek te onder werpen, heeft dit slechts éénmaal per maand plaats gehad. Een overzicht van de uitkomsten by deze onderzoekingen verkregen is neergelegd in een tweetal tabellen. In tabel A zijn de minima, gemiddelden en maxima van elke maand aangegeven, terwijl in tabel B de resultaten der maande- lyksche. meer uitvoerige analyses zijn opgeteekend. Tot recht begrip der cyfers zy vermeld, dat het serum verkregen is volgens de sterilisatie-methode, beschreven op blz. 39 van het jaarverslag 1909, en dat de chloorbepaling is verricht volgens de in datzelfde verslag aangegeven methode n.l. door in een maatkolfje van 100 ccm., vyftig ecm. melk te mengen met 15 ccm. 20 proc, salpeterzuur, het volume met water aan te vullen tot de deelstreep, de vloeistof na omschudden te flltreeren, bij 50 ccm. Altraat 1525 ccm. */io N. zilvernitraat te voegen en de overmaat zilver onder toevoeging van ferriammoniumsulfaatoplossing terug te titreeren met ’/10 N. rhodaanoplossing. Als correctie- factor is in rekening gebracht 6 °/o van het melkvolume. Evenals verleden jaar is voorts in tabel B opgenomen de hoeveelheid melksuiker, welke correspondeert met 100 mgr. chloor per 100 gram melk. Dit eyfer kan van nut zijn by de beoordeeling, of melk afkomstig is van aan nierziekten lydende dieren. Voorts is de caseine bepaald volgens de methode Schloss mann, een methode welke veel sneller verloopt dan die van Hoppe-Seyler. Het draaiingsvermogen, de eerste maanden van het jaar bepaald volgens Ortmann (trichloorazynzuur), is later uit gevoerd volgens Carrez (ferrocyaankalium en zinkacetaat). In aansluiting aan hetgeen dienaangaande in vorige jaar verslagen is meegedeeld, zy vermeld, dat dit jaar als ge middeld eyfer voor kaasstof in de, controle melk werd ge vonden 2.56 °/o (2.44 °/o in 1910; 2.34 °/o in 1909), het hoogste eyfer was 3.29 °/o, het laagste 2.28 °/0. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 593