19
aantal micro-organismen dat deze melksoort volgens de 2e
uitgave der Codex-alimentarius afl. I „Melk” mag bevatten).
De temperatuur der melk schommelde tusschen 818° C.
Een temperatuur hooger dan 15° C. moest bij deze melk
niet voorkomen.
Het leucocyten-sediment bleek by microscopisch onder
zoek steeds van normale samenstelling.
Wat haar samenstelling betreft, voldeed de melk regel
matig aan die van een deugdelijk product.
Het is my meermalen gebleken, dat koopers niet uit elkaar
weten te houden, melk afkomstig uit den modelstal „Berken-
dael" en melk geleverd door de melkinrichting „Berkendael"
en toch is dit tegenwoordig uit de opschriften der etiketten
voorkomende op de flessehen dezer inrichting af te leiden.
De flessehen voorzien van een etiket met de woorden
„modelstal Berkendael” houden in de modelmelk waarvan
de eigenschappen hier boven zijn omschreven. Daarnaast
wordt door Berkendael als melkinrichting in den handel
gebracht melk geleverd door melkveehouders uit den om
trek. Deze melk, welke zoowel in rauwen als in gepasteuri-
seerden en gesteriliseerden toestand in den handel komt is
dus niet afkomstig van de modelkoeien van den modelstal
„Berkendael”.
Niet op één lijn te stellen met „modelmelk” zyn de drie
overige in dit hoofdstuk genoemde melken, hetgeen blijkt
uit het grooter aantal micro-organismen dezer melken, wat
op minder zindelijk»- wijze van winnen der melk wyst.
Vooral is dit blijkens het quantitatief bacteriologisch onder,,
zoek het geval bij de z.g. gezondheidsmerk der melkinrich
ting „Neerlandia” een melk, welke zich wat het aantal
bacteriën betreft niet onderscheidt van gewone rauwe han-
delsmelk en zelfs eenmaal ruim 3.5 maal meer bacteriën
bevatte dan het maximum aantal voor dengdelyke handels-
melk in de Codex alimentarius genoemd. Gunstiger zyn de
uitkomsten tlit jaar geweest by de melk „Rustoord” der
melkinrichting „de Bierkan” en by de melk van getuber-
culineerd vee van de melkinrichting „de Landbouw”, immers
meermalen was, blykens de hieronder in de tabellen neer
gelegde uitkomsten der onderzoekingen, het aantal bacteriën
per kubieke centimeter lager dan 100.000 en mijn oordeel
over deze melken zou gunstiger luiden ware het niet dat in
eenige gevallen dit cijfer belangrijk werd overschreden, en
zelfs steeg tot meer dan 200.000, ja by de Bierkan tot byna
100.000
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20