19 aantal micro-organismen dat deze melksoort volgens de 2e uitgave der Codex-alimentarius afl. I „Melk” mag bevatten). De temperatuur der melk schommelde tusschen 818° C. Een temperatuur hooger dan 15° C. moest bij deze melk niet voorkomen. Het leucocyten-sediment bleek by microscopisch onder zoek steeds van normale samenstelling. Wat haar samenstelling betreft, voldeed de melk regel matig aan die van een deugdelijk product. Het is my meermalen gebleken, dat koopers niet uit elkaar weten te houden, melk afkomstig uit den modelstal „Berken- dael" en melk geleverd door de melkinrichting „Berkendael" en toch is dit tegenwoordig uit de opschriften der etiketten voorkomende op de flessehen dezer inrichting af te leiden. De flessehen voorzien van een etiket met de woorden „modelstal Berkendael” houden in de modelmelk waarvan de eigenschappen hier boven zijn omschreven. Daarnaast wordt door Berkendael als melkinrichting in den handel gebracht melk geleverd door melkveehouders uit den om trek. Deze melk, welke zoowel in rauwen als in gepasteuri- seerden en gesteriliseerden toestand in den handel komt is dus niet afkomstig van de modelkoeien van den modelstal „Berkendael”. Niet op één lijn te stellen met „modelmelk” zyn de drie overige in dit hoofdstuk genoemde melken, hetgeen blijkt uit het grooter aantal micro-organismen dezer melken, wat op minder zindelijk»- wijze van winnen der melk wyst. Vooral is dit blijkens het quantitatief bacteriologisch onder,, zoek het geval bij de z.g. gezondheidsmerk der melkinrich ting „Neerlandia” een melk, welke zich wat het aantal bacteriën betreft niet onderscheidt van gewone rauwe han- delsmelk en zelfs eenmaal ruim 3.5 maal meer bacteriën bevatte dan het maximum aantal voor dengdelyke handels- melk in de Codex alimentarius genoemd. Gunstiger zyn de uitkomsten tlit jaar geweest by de melk „Rustoord” der melkinrichting „de Bierkan” en by de melk van getuber- culineerd vee van de melkinrichting „de Landbouw”, immers meermalen was, blykens de hieronder in de tabellen neer gelegde uitkomsten der onderzoekingen, het aantal bacteriën per kubieke centimeter lager dan 100.000 en mijn oordeel over deze melken zou gunstiger luiden ware het niet dat in eenige gevallen dit cijfer belangrijk werd overschreden, en zelfs steeg tot meer dan 200.000, ja by de Bierkan tot byna 100.000 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 604