I/
I
I
I
I
I
I
i
I-
I,
tl""
40
Beoordeeling der gesteriliseerde melk.
V. Afgeroomde melk.
Contróle afgeroomde melk.
A.
„Amsterdam" te Amsterdam,
„Berkendael" te Loosduinen,
„de Landbouw" te s-Gravenhage,
Aan den eisch, in de 2e uitgave der Codex alimentarius,
aflevering „melk” aan gesteriliseerde melk gesteld, n.L dat
in minstens 90 van een niet te gering aantal flesschen,
de melk steriel moet zijn, een eisch, welke op grond van
de ervaring in de praktijk opgedaan, volkomen billijk is,
voldeed de melk der fabrieken
terwijl de melk van de melkinrichting „de Bierkan" dit
grenscijfer zeer naby kwam.
Een zeer slechten indruk maakt, wat de steriliteit betreft,
de melk der fabriek „Nutricia” te Zoetermeer. Slechts 56.4 °/0
der onderzochte monsters, dus iets meer dan de helft, bleek
steriel, een ervaring, geheel in overeenstemming met die van
verleden jaar.
Goed gehomogeniseerd, een zeer gewenschte eigenschap
voor melk, welke bestemd is om gedurende langen tyd be
waard te blijven, was de melk der fabrieken „Amsterdam”
en „Berkendael”.
Onder controle afgeroomde melk wordt hier verstaan,
het produkt, verkregen uit contröle volle melk door centri
fugeeren. Zy werd eenmaal per maand bereid, de daarbi
verkregen room diende ter bereiding van roomkarnemelk
De samenstelling der afgerbomde melk vindt men in de
volgende tabel.
-
■3
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.