46
VII. Karnemelkspap.
Karnemelkspap is in de laatste jaren een handelsartikel
van beteekenis geworden. Terwijl dit artikel in vroegere
jaren bijna uitsluitend door de huisvrouw bereid werd, wordt
het tegenwoordig meer en meer door melkinrichtingen en
slijters in den handel gebracht.
In het begin van dit jaar werden hier en daar nog al
eens partijtjes bedorven pap aangetroffen en afgekeurd, in
den laatsten tijd komt dit veel minder voor, zoodat deze
maatregel wel geholpen schijnt te hebben.
Het is bekend dat karnemelkspap, welke in den handel
voorkomt, gewoonlijk bereid is door gort met karnemelk
doelmatig te verwarmen. Men mag dus verlangen, dat niet
alleen de ter bereiding gebezigde grondstoffen, doch ook,
dat het eindproduct aan zekere eischen voldoet, om als
deugdelijk van samenstelling te kunnen worden aangemerkt.
Aangezien daaromtrent voor zoover mij bekend, geen gegevens
bekend zijn, was het noodig karnemelkspap zelf te bereiden
en de eigenschappen van het verkregen product nader te be-
studeeren. Het heeft dan ook dit jaar niet aan pogingen
ontbroken om onze kennis te dien opzichte te trachten te
vergrooten en hoewel deze onderzoekingen nog niet geheel
zijn afgesloten, meen ik toch enkele gegevens hiervan te
kunnen meedeelen. Een aantal malen is pap bereid uit een
bekende hoeveelheid gort met karnemelk van bekende
samenstelling, met de bedoeling om van het verkregen
product de eigenschappen vast te stellen; daarnaast zijn
eveneens een aantal monsters karnemelkspap uit den handel
onderzocht. Een bezwaar bij deze onderzoekingen is het ver
krijgen van een goed doorsnee-monster, vandaar dat fouten,
welke hierdoor zouden kunnen ontstaan, getracht zijn tot
een minimum terug te brengen door betrekkelijk groote
hoeveelheden der pap in bewerking te nemen.
Nadat gebleken was, dat een behoorlijk bereid product
verkregen werd zoo het volume van de pap gelijk was aan
dat van het volume der bij de bereiding gebezigde karne
melk, kon voor de practtfk de eisch worden gesteld, dat
geheel bedorven grondstoffen op karnemelk te verwerken.
Verschillende partijen ten verkoop aahgetroffen bedorven
karnemelk zijn dan ook buiten consumptie gebracht en het
lijkt tvel of by enkele slijters hierin geen verandering komt,
dan nadat zij voor den strafrechter zullen gedaagd zijn.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.