46 VII. Karnemelkspap. Karnemelkspap is in de laatste jaren een handelsartikel van beteekenis geworden. Terwijl dit artikel in vroegere jaren bijna uitsluitend door de huisvrouw bereid werd, wordt het tegenwoordig meer en meer door melkinrichtingen en slijters in den handel gebracht. In het begin van dit jaar werden hier en daar nog al eens partijtjes bedorven pap aangetroffen en afgekeurd, in den laatsten tijd komt dit veel minder voor, zoodat deze maatregel wel geholpen schijnt te hebben. Het is bekend dat karnemelkspap, welke in den handel voorkomt, gewoonlijk bereid is door gort met karnemelk doelmatig te verwarmen. Men mag dus verlangen, dat niet alleen de ter bereiding gebezigde grondstoffen, doch ook, dat het eindproduct aan zekere eischen voldoet, om als deugdelijk van samenstelling te kunnen worden aangemerkt. Aangezien daaromtrent voor zoover mij bekend, geen gegevens bekend zijn, was het noodig karnemelkspap zelf te bereiden en de eigenschappen van het verkregen product nader te be- studeeren. Het heeft dan ook dit jaar niet aan pogingen ontbroken om onze kennis te dien opzichte te trachten te vergrooten en hoewel deze onderzoekingen nog niet geheel zijn afgesloten, meen ik toch enkele gegevens hiervan te kunnen meedeelen. Een aantal malen is pap bereid uit een bekende hoeveelheid gort met karnemelk van bekende samenstelling, met de bedoeling om van het verkregen product de eigenschappen vast te stellen; daarnaast zijn eveneens een aantal monsters karnemelkspap uit den handel onderzocht. Een bezwaar bij deze onderzoekingen is het ver krijgen van een goed doorsnee-monster, vandaar dat fouten, welke hierdoor zouden kunnen ontstaan, getracht zijn tot een minimum terug te brengen door betrekkelijk groote hoeveelheden der pap in bewerking te nemen. Nadat gebleken was, dat een behoorlijk bereid product verkregen werd zoo het volume van de pap gelijk was aan dat van het volume der bij de bereiding gebezigde karne melk, kon voor de practtfk de eisch worden gesteld, dat geheel bedorven grondstoffen op karnemelk te verwerken. Verschillende partijen ten verkoop aahgetroffen bedorven karnemelk zijn dan ook buiten consumptie gebracht en het lijkt tvel of by enkele slijters hierin geen verandering komt, dan nadat zij voor den strafrechter zullen gedaagd zijn. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 624