48
FABRIEK.
Zuurgraad.
Draaiings
vermogen.
Caseïne
pCL
2.35
2.64
3.65
3.75
1.71
1.20
1.10
1.42
2.47
2 42
A
A
B
B
C
D
E
F
G
H
29.5
29.8
36.2
42.4
18.6
17.2
13.4
14.7
31.9
30.2
3 33
3.60
5.00
5.00
1.85
1.22
1.06
1.60
2.28
2.91
is indien het cijfer voor het draaiingsvermogen lager is dan
2.50 en het gehalte aan caseïne minder bedraagt dan 1.8 °/0.
De zuurgraad van een zoodanig product schommelt gewoon
lijk tusschen 2030 zuurgraden.
Het onderzoek der pap uit den handel gaf de volgende
uitkomsten
Aan den genoemden minimum eisch voldeden dus van de
8 fabricate!! er 3, hoogstens 4. Het product der fabriek B.
dat zich door een hoogeren zuurgraad en tevens door een
hoog cyfer voor het draaiingsvermogen en een ryk kaasstof
gehalte kenmerkt, blijkt zoodanig bereid, dat het aan karne
melkbestanddeelen een tweemaal grootere hoeveelheid beva:
dan in karnemelk van deugdelijke samenstelling en dus ooi
in karnemelkspap van deugdelijke samenstelling worden aan
getroffen.
De producten der fabrieken genoemd C. tot en met
daarentegen blijken te weinig karnemelkbestanddeelen t
bevatten, men heeft voor de bereiding dezer artikelen o!
karnemelk van deugdelijke samenstelling gebruikt en h
eindproduct met water verdund of wat waarschijnlijker
karnemelk gebezigd welke als ondeugdelijk van same
stelling moet worden gequaliflceerd.
De proefnemingen zullen worden voortgezet met de b-
doeling aan de hand van de verkregen resultaten de samen
stelling der karnemelkspap hier ter stede te verbeteren.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.