48 FABRIEK. Zuurgraad. Draaiings vermogen. Caseïne pCL 2.35 2.64 3.65 3.75 1.71 1.20 1.10 1.42 2.47 2 42 A A B B C D E F G H 29.5 29.8 36.2 42.4 18.6 17.2 13.4 14.7 31.9 30.2 3 33 3.60 5.00 5.00 1.85 1.22 1.06 1.60 2.28 2.91 is indien het cijfer voor het draaiingsvermogen lager is dan 2.50 en het gehalte aan caseïne minder bedraagt dan 1.8 °/0. De zuurgraad van een zoodanig product schommelt gewoon lijk tusschen 2030 zuurgraden. Het onderzoek der pap uit den handel gaf de volgende uitkomsten Aan den genoemden minimum eisch voldeden dus van de 8 fabricate!! er 3, hoogstens 4. Het product der fabriek B. dat zich door een hoogeren zuurgraad en tevens door een hoog cyfer voor het draaiingsvermogen en een ryk kaasstof gehalte kenmerkt, blijkt zoodanig bereid, dat het aan karne melkbestanddeelen een tweemaal grootere hoeveelheid beva: dan in karnemelk van deugdelijke samenstelling en dus ooi in karnemelkspap van deugdelijke samenstelling worden aan getroffen. De producten der fabrieken genoemd C. tot en met daarentegen blijken te weinig karnemelkbestanddeelen t bevatten, men heeft voor de bereiding dezer artikelen o! karnemelk van deugdelijke samenstelling gebruikt en h eindproduct met water verdund of wat waarschijnlijker karnemelk gebezigd welke als ondeugdelijk van same stelling moet worden gequaliflceerd. De proefnemingen zullen worden voortgezet met de b- doeling aan de hand van de verkregen resultaten de samen stelling der karnemelkspap hier ter stede te verbeteren. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 626