i
I
49
VUL
Kaas.
Meel, grutten, enz.
IX.
s
Van tijd tot tijd schijnen enkele kaasverkoopers niet te
kunnen nalaten in ondeugdelyken toestand verkeerende
kaas te verkoopen.
By destillatie onder luchtverdunning werden ook dit jaar
meermalen uit 20 gram kaas hoeveelheden ammoniak op
gevangen, welke beantwoorden aan 1630 ccm. ’/io N. op
lossing, hoeveelheden, welke berekend op de vetvrije dtoogrest
der kaas bedroegen 40—80 ccm. ‘/io N. Tevens toonde in
die gevallen het bacteriologisch onderzoek afwezigheid of
in verhouding tot andere micro-organismen een gering aantal
melkzuurvormende bacteriën aan.
Als gevolg van de regelmatige controle op de te koop
aangeboden kaas, kan worden vermeld dat 22 partyen werden
afgekeurd én dat 4 maal proces-verbaal is opgemaakt wegens
het verkoopen van kaas in ondeugdelyken toestand. Proces
verbaal wordt alleen opgemaakt in gevallen dat de kaas
duidelijke kenmerken van bederf vertoont, zoodat den ver-
kooper als vakman zelf de ondeugdelijke toestand der kaas
bekend was.
Evenals vorige jaren werden ook dit jaar eenige kazen
onderzocht op vetgehalte. Het waren uitsluitend kazen in
Goudschen vorm, het vetgehalte wisselde tusschen 17.4
54.1 °/o uitgedrukt op de droge stof, de prys per kilo kaas
tusschen 48 cent en één gulden.
Opgemerkt zij nog dat kaas met een vetgehalte van 17.2 °/o
by den eenen winkelier tegen denzelfden prijs nl. 80 cent
per kilo verkocht werd waarvoor een ander kaas met
>2.7% vet (op de droge stof) aanbood. Het merken van
kaas in verband met haar gehalte aan melkvet komt mij
daarom in het belang van den verbruiker dringend nood-
akelijk voor.
Gekeurd werden 2745 monsters, gegeven 24 waarschuwin-
i wn, opgeruimd 98 partijen, terwijl één proces-verbaal
i id opgemaakt tegen een verkooper van ondeugdelijke
wel of grutten.
Een gedetailleerd overzicht van de onder dit hoofdstuk
V;-lende artikelen volgt hieronder.
4
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20