64
i
Indien men de uitkomsten dezer onderzoekingen nader
bestudeert, valt dadelijk op, dat men in geen geval te doen
heeft met roomijs, d. w. z. met een product, bereid uit volle
melk en room. Een vijftal verkoopers had ter bereiding
van hun product volle melk gebruikt, vyf andere met water
verdunde melk, terwijl in de overige versnaperingen tapte
of afgeroomde melk was verwerkt en in een monster roomijs
verdunde tapte melk ter bereiding was gebezigd.
Vrij van saccharine waren slechts 6 monsters, met een
gehalte van rietsuiker, schommelende tusschen 5.4—10.0%.
Bij alle overige monsters was ter bereiding geen rietsuiker
noodig geoordeeld of het gehalte daaraan was zoo klein,
dat van saccharine gebruik gemaakt moest worden om
het product een zoeten smaak te geven. Verschillende
bereiders wisten nigt, dat zy zich van saccharine, de bekende
kunstzoetstof bedienden, omdat zij deze stof kochten onder
tot hen niet sprekende namen als: crystallose, sucrose enz.
In 8 gevallen had men bij de bereiding gebruikt, onver
warmde, dus rauwe melk, terwyl bij 4 monsters de melk
onvoldoende verwarmd was geworden.
Met het bacteriëngehalte was het bij de meeste monsters
treurig gesteld. Een goed bereid product behoeft niet grooter
aantal bacteriën te bevatten dan 100.000 per gram roomijs
en hieraan voldeden3 monsters. In zeven monsters was
het aantal micro-organ ismen per gram grooter dan 1 millioen,
in één dezer zelfs ruim 8 millioen. in een ander 11 millioen
en in een derde liefst ruim 35 millioen. Roomijs met meer
dan 100.000 micro-organismen per gram, moet geacht worden
te verkeeren in ondeugdelijken toestand.
In den loop van dit jaar is met verschillende bereiders
dezer producten overleg gepleegd met het doel de eigen
schappen van deze versnapering te verbeteren. Daarbij is ei
op gewezen, dat, zoo de versche melk vóór de bereiding
gekookt werd en niet te oude producten in den handel
werden gebracht, aan den eisch met betrekking tot he:
bacteriëngehalte, makkelijk is te voldoen.
De handel in dit artikel bevindt zich veelal in handen
van kleine luiden, die niet altijd bereid zijn hervormingen
aan te brengen, zoodat ik by de besprekingen den indrn
kreeg, dat verbeteringen zonder toepassen van dwangma.
regelen, moeilijk te verkrijgen zullen zijn.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.