64 i Indien men de uitkomsten dezer onderzoekingen nader bestudeert, valt dadelijk op, dat men in geen geval te doen heeft met roomijs, d. w. z. met een product, bereid uit volle melk en room. Een vijftal verkoopers had ter bereiding van hun product volle melk gebruikt, vyf andere met water verdunde melk, terwijl in de overige versnaperingen tapte of afgeroomde melk was verwerkt en in een monster roomijs verdunde tapte melk ter bereiding was gebezigd. Vrij van saccharine waren slechts 6 monsters, met een gehalte van rietsuiker, schommelende tusschen 5.4—10.0%. Bij alle overige monsters was ter bereiding geen rietsuiker noodig geoordeeld of het gehalte daaraan was zoo klein, dat van saccharine gebruik gemaakt moest worden om het product een zoeten smaak te geven. Verschillende bereiders wisten nigt, dat zy zich van saccharine, de bekende kunstzoetstof bedienden, omdat zij deze stof kochten onder tot hen niet sprekende namen als: crystallose, sucrose enz. In 8 gevallen had men bij de bereiding gebruikt, onver warmde, dus rauwe melk, terwyl bij 4 monsters de melk onvoldoende verwarmd was geworden. Met het bacteriëngehalte was het bij de meeste monsters treurig gesteld. Een goed bereid product behoeft niet grooter aantal bacteriën te bevatten dan 100.000 per gram roomijs en hieraan voldeden3 monsters. In zeven monsters was het aantal micro-organ ismen per gram grooter dan 1 millioen, in één dezer zelfs ruim 8 millioen. in een ander 11 millioen en in een derde liefst ruim 35 millioen. Roomijs met meer dan 100.000 micro-organismen per gram, moet geacht worden te verkeeren in ondeugdelijken toestand. In den loop van dit jaar is met verschillende bereiders dezer producten overleg gepleegd met het doel de eigen schappen van deze versnapering te verbeteren. Daarbij is ei op gewezen, dat, zoo de versche melk vóór de bereiding gekookt werd en niet te oude producten in den handel werden gebracht, aan den eisch met betrekking tot he: bacteriëngehalte, makkelijk is te voldoen. De handel in dit artikel bevindt zich veelal in handen van kleine luiden, die niet altijd bereid zijn hervormingen aan te brengen, zoodat ik by de besprekingen den indrn kreeg, dat verbeteringen zonder toepassen van dwangma. regelen, moeilijk te verkrijgen zullen zijn. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 640