1.7 I
0.5/
66
XVI. Vruchtenwijnen.
XVII. Spüsvetten.
a. Margarine.
11.3
36.8
r>
•n
n
n
n
T!
In den loop van dit jaar zijn van verschillende fabrikanten
monsters bessenwijn genomen, met het doel na te gaan, in
hoeverre de afgeleverde producten voldeden aan de eischen,
in gemeen overleg met fabrikanten op een in 1910 gehouden
vergadering vastgesteld.
Onderzocht werd de wjjn van 28 fabrikanten. Ondeugde
lijk bleken 9 fabrieaten of 32.1 Al deze producten zyn
opgeruimd. In vier gevallen was het gejialte aan conser
veermiddel te groot, eenmaal werd zelfs één gram salicyl-
zuur aangetroffen per Liter wijn, welke een alcoholgehalte ver
toonde van 12 volume procent. Aan den eisch dat in 100 Liter
bessenwijn minstens 30 Liter onverdund sap van vruchten
verwerkt moest zijn, bleken van 19 fabrikaten er 9 te vol
doen. Het volgend jaar zullen de namen worden bekend
gemaakt van die fabrikanten die naar mijn oordeel voor de
bereiding van hun wyn te weinig vruchtensap resp. vruchten
gebruiken.
Naar aanleiding van het onderzoek van 5 monsters fram
bozenwijn moest een partij wegens te hoog salicylzuurgehalte
worden afgekeurd.
WATERGEHALTE
IN
PROCENTEN.
25
30
35
40
88.7
9.0
2.3
0
0
0
0
96.1
3.9
0
0
0
0
0
1911.
Aantal monsters
in procenten.
o*
r>
n
Evenals andere jaren laat ik hier volgen een overzicht
van het aantal monsters margarine met een watergehalte
hooger dan 16%, waaruit blijkt dat het percentage dezer
monsters sterk afneemt.
63.2
15.4
8.6 J
6.5
4.2?
1908.
Aantal monsters i Aantal monsters
in procenten.
16 °/o en lager
Van 16 °/o tot 20°
20
25
30
35
Hooger dan 40
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
1910.
in procenten.