1.7 I 0.5/ 66 XVI. Vruchtenwijnen. XVII. Spüsvetten. a. Margarine. 11.3 36.8 r> •n n n n T! In den loop van dit jaar zijn van verschillende fabrikanten monsters bessenwijn genomen, met het doel na te gaan, in hoeverre de afgeleverde producten voldeden aan de eischen, in gemeen overleg met fabrikanten op een in 1910 gehouden vergadering vastgesteld. Onderzocht werd de wjjn van 28 fabrikanten. Ondeugde lijk bleken 9 fabrieaten of 32.1 Al deze producten zyn opgeruimd. In vier gevallen was het gejialte aan conser veermiddel te groot, eenmaal werd zelfs één gram salicyl- zuur aangetroffen per Liter wijn, welke een alcoholgehalte ver toonde van 12 volume procent. Aan den eisch dat in 100 Liter bessenwijn minstens 30 Liter onverdund sap van vruchten verwerkt moest zijn, bleken van 19 fabrikaten er 9 te vol doen. Het volgend jaar zullen de namen worden bekend gemaakt van die fabrikanten die naar mijn oordeel voor de bereiding van hun wyn te weinig vruchtensap resp. vruchten gebruiken. Naar aanleiding van het onderzoek van 5 monsters fram bozenwijn moest een partij wegens te hoog salicylzuurgehalte worden afgekeurd. WATERGEHALTE IN PROCENTEN. 25 30 35 40 88.7 9.0 2.3 0 0 0 0 96.1 3.9 0 0 0 0 0 1911. Aantal monsters in procenten. o* r> n Evenals andere jaren laat ik hier volgen een overzicht van het aantal monsters margarine met een watergehalte hooger dan 16%, waaruit blijkt dat het percentage dezer monsters sterk afneemt. 63.2 15.4 8.6 J 6.5 4.2? 1908. Aantal monsters i Aantal monsters in procenten. 16 °/o en lager Van 16 °/o tot 20° 20 25 30 35 Hooger dan 40 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 1910. in procenten.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 642