I
71
Bij de beoordeeling van deze uitkomsten valt allereerst
op, dat geen der producten als suikerstropen zijn te be
schouwen, zij alle zyn mengsels van suikerstroop en aard-
appelstroop, en dan nog dikwyls van suikerstroop van zeer
minderwaardige qualiteit. De hoeveelheid aardappelstroop
schommelt tusschen 4288.2 °/o. Men tracht dus minder
waardige melasse met hoog gehalte aan minerale bestand-
deelen door toevoegen van groote hoeveelheden aardappel
stroop geschikt te maken voor de consumptie. Het zoetgehalte
d. w. z. het gehalte aan saccharose (rietsuiker -j- invertsuiker)
bedraagt in enkele stropen slechts 5 a 7 °/u.
Eenig verband tusschen prys en zoetgehalte bestond niet,
zoo bevatte een stroop, welke verkocht werd tegen 52 cent
per kilo 58 °/o aardappelstroop en 20.5 °/o saccharose (riet-
-j- invertsuiker) en een andere stroop, welke tegen 14 cent
per kilo werd aangeboden, slechts 45°/0 aardappelstroop en
34 saccharose (riet- en invertsuiker). Stropen met 8588
aan aardappelstroop en 5 a 6 zoetgehalte werden ver
kocht voor 30 cent per kilo.
Zoo men als grenscyfer voor het zoetgehalte aannam een
minimumgehalte aan rietsuiker plus invertsuiker van 25%,
een cijfer dat toch werkelyk niet te hoog genomen is, dan
zouden 70% der onderzochte monsters als ondeugdelijk
moeten worden aangemerkt.
Een stroop met een te hoog gehalte aan minerale be-
standdeelen (sulfaatasch 11.99%) is buiten consumptie ge
bracht. Het zelfde is geschied met een in gisting verkeerende
stroop.
In aansluiting aan de onderzoekingen van verleden jaar,
welke betrekking hadden op boterhammenworst, zijn dit
iaar eenige monsters rookworst en leverworst aangekocht,
ten einde ook in de samenstelling van deze worstsoorten
een inzicht te krijgen.
In tegenstelling met boterhammen worst, bleek rookworst
slechts by uitzondering vervalscht te worden met meel. Het
vetgehalte was in eenige monsters ten koste van het eiwit
(vleesch) verhoogd en steeg in een geval tot 55.7%, terwyl
in andere worst van dezelfde soort de hoeveelheid vet
siechts 20 bedroeg. Een rookworst bleek bereid met paar-
denvleesch. Als conserveermiddelen werden weer aangetroffen
i'oorzuurverbindingen en formaline.
Het zelfde is geconstateerd bij eenige monsters leverworst.
XIX. Worst.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20