72 XX. Overeengekomen werd: waar een toevoeging van aalbessen, pruimen, appelen of kruisbessen tot een maximum van Ook daarin werd zelden meel als vervalschingsmiddel aan getroffen, daarentegen ontbraken ook hier de conserveer middelen niet; zoo werd borax tot een hoeveelheid van 1 aangetoond. Het watergehalte van leverworst was in den regel 50 a 60%, in een geval eehter meer dan 70°/o. Hi,j bacteriologisch onderzoek werden hoofdzakelyk sporen- vormende bacteriën aangetroffenin de meeste worsten was het aantal dezer miero-organismen gering, in enkele daaren tegen zeer groot. Proteus bacteriën waren regelmatig afwezig. De onderzoekingen welke zooals gezegd ten doel hadden een inzicht te krijgen in de eigenschappen en samenstelling der hier ten verkoop aangeboden worst, zullen worden voort gezet, terwijl daarbij overwogen zal worden, welke maat regelen mij ten dienste staan om in dit artikel verbetering te brengen. w taan. Op een in Mei hier ter stede gehouden vergadering van directeuren van Gemeentelijke Keuringsdiensten met een aantal fabrikanten van jam werden bij gemeenschappelijk overleg vastgesteld de eischen waaraan jam moet voldoen om als deugdelijk te kunnen worden erkend. ananasjam kersenjam morellen jam aardbeien jam abrikozenjam frambozenjam kruisbessenjam perzikenjam uitgedrukt in gewichtsprocenten van de jam is toegestaan le. Jam (synoniem marmelade) is ondeugdelijk van samen stelling a. in dien zij andere stoffen bevat dan die afkomstig uit de grondstoffen: vruchten en suiker (saccharose of invertsuiker) met uitzondering van aardbeienjam, waarin (voorshands by wyze van proef) een geringe hoeveel heid eener onschadelijke vreemde kleurstof wordt toegestaan b. indien zy andere vruchten bevat dan die der soort waarvoor zij wordt aangeboden met uitzondering van 25 °/o 25-, 25 15 15 15 15 15 F Jani. J 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 648