72
XX.
Overeengekomen werd:
waar een toevoeging
van aalbessen,
pruimen, appelen of
kruisbessen tot
een maximum van
Ook daarin werd zelden meel als vervalschingsmiddel aan
getroffen, daarentegen ontbraken ook hier de conserveer
middelen niet; zoo werd borax tot een hoeveelheid van
1 aangetoond. Het watergehalte van leverworst was in
den regel 50 a 60%, in een geval eehter meer dan 70°/o.
Hi,j bacteriologisch onderzoek werden hoofdzakelyk sporen-
vormende bacteriën aangetroffenin de meeste worsten was
het aantal dezer miero-organismen gering, in enkele daaren
tegen zeer groot. Proteus bacteriën waren regelmatig afwezig.
De onderzoekingen welke zooals gezegd ten doel hadden een
inzicht te krijgen in de eigenschappen en samenstelling der
hier ten verkoop aangeboden worst, zullen worden voort
gezet, terwijl daarbij overwogen zal worden, welke maat
regelen mij ten dienste staan om in dit artikel verbetering
te brengen.
w
taan.
Op een in Mei hier ter stede gehouden vergadering van
directeuren van Gemeentelijke Keuringsdiensten met een
aantal fabrikanten van jam werden bij gemeenschappelijk
overleg vastgesteld de eischen waaraan jam moet voldoen
om als deugdelijk te kunnen worden erkend.
ananasjam
kersenjam
morellen jam
aardbeien jam
abrikozenjam
frambozenjam
kruisbessenjam
perzikenjam
uitgedrukt in gewichtsprocenten van de jam is toegestaan
le. Jam (synoniem marmelade) is ondeugdelijk van samen
stelling
a. in dien zij andere stoffen bevat dan die afkomstig uit
de grondstoffen: vruchten en suiker (saccharose of
invertsuiker) met uitzondering van aardbeienjam, waarin
(voorshands by wyze van proef) een geringe hoeveel
heid eener onschadelijke vreemde kleurstof wordt
toegestaan
b. indien zy andere vruchten bevat dan die der soort
waarvoor zij wordt aangeboden met uitzondering van
25 °/o
25-,
25
15
15
15
15
15
F
Jani.
J
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.