Dr$ri nwr' -fnrr Fleisch mann. r 20 98 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. No. Zuurgraad. Vet pCt. X Controle waarnemingen en nieuwe onderzoekings methoden. 7.91 8.40 8.15 8.65 8.26 8.02 7.30 7.25 8.18 7.34 7.18 A. Karnemelk. (Indirecte methode ter bepaling van de droog rest resp. vetvrije droogrest.) In het afgeloopen jaar zijn eenige onderzoekingen verricht waarvan de resultaten hier een plaats vinden. 8.56 9.10 8.67 8.84 8.48 8.59 7.84 7.59 8.59 7.71 7.82 0.60 0.60 0.45 0.30 0.35 0.55 0.60 0.45 0.45 0.40 0.60 7.98 8.52 8.26 8.54 8.14 8.04 7.24 7.14 8.14 7.31 7.22 7.70 8.18 7.94 8.44 8.05 7.81 7.U 7.06 7.98 7.15 6.99 p< t. Vetvrjjo droogrest berekend 8.60 9.12 8.75 8.84 8.50 37.2 37.2 36.0 35.6 36.8 35.2 39.0 46.6 39.8 36.0 34.8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 pCL Droogrest methode A. i I PCL Droogrest methode Codex Alim. I Wederom zyn in den loop van dit jaar een aantal monsters karnemelk onderzocht volgens de in het jaarverslag over 1910 blz. 51 aangegeven ammoniak-methode, terwijl daarnaast tevens bepalingen zyn verricht van de droogrest. Het soortelyk gewicht der ammoniak-karnemelk werd bepaald met den pycnometer. De droogrestbepaling geschiedde door 3-4 gram karnemelk op een plat porseleinen schaaltje gedurende twee uur te drogen op een goed stoomend waterbad en daarna een halfuur te plaatsen in een droogstoof by 102°-105° C. (methode A). Tevens werd in een aantal gevallen de droog rest bepaald volgens dé Codex alimentarius (drogen op zand of puimsteen). Alle droogrestbepalingen werden in duplo verricht. Eenige resultaten zyn in de hier volgende tabel aangegeven. berekend formule j Codex Alim- Vet vrije pCt.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 671