Dr$ri nwr' -fnrr
Fleisch
mann.
r
20
98
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
No.
Zuurgraad.
Vet pCt.
X
Controle waarnemingen en nieuwe onderzoekings
methoden.
7.91
8.40
8.15
8.65
8.26
8.02
7.30
7.25
8.18
7.34
7.18
A. Karnemelk. (Indirecte methode ter bepaling van de droog
rest resp. vetvrije droogrest.)
In het afgeloopen jaar zijn eenige onderzoekingen verricht
waarvan de resultaten hier een plaats vinden.
8.56
9.10
8.67
8.84
8.48
8.59
7.84
7.59
8.59
7.71
7.82
0.60
0.60
0.45
0.30
0.35
0.55
0.60
0.45
0.45
0.40
0.60
7.98
8.52
8.26
8.54
8.14
8.04
7.24
7.14
8.14
7.31
7.22
7.70
8.18
7.94
8.44
8.05
7.81
7.U
7.06
7.98
7.15
6.99
p< t. Vetvrjjo droogrest
berekend
8.60
9.12
8.75
8.84
8.50
37.2
37.2
36.0
35.6
36.8
35.2
39.0
46.6
39.8
36.0
34.8
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
pCL
Droogrest
methode
A. i
I PCL
Droogrest
methode
Codex Alim.
I
Wederom zyn in den loop van dit jaar een aantal monsters
karnemelk onderzocht volgens de in het jaarverslag over
1910 blz. 51 aangegeven ammoniak-methode, terwijl daarnaast
tevens bepalingen zyn verricht van de droogrest. Het soortelyk
gewicht der ammoniak-karnemelk werd bepaald met den
pycnometer. De droogrestbepaling geschiedde door 3-4 gram
karnemelk op een plat porseleinen schaaltje gedurende twee
uur te drogen op een goed stoomend waterbad en daarna
een halfuur te plaatsen in een droogstoof by 102°-105° C.
(methode A). Tevens werd in een aantal gevallen de droog
rest bepaald volgens dé Codex alimentarius (drogen op zand
of puimsteen).
Alle droogrestbepalingen werden in duplo verricht.
Eenige resultaten zyn in de hier volgende tabel aangegeven.
berekend
formule j
Codex Alim-
Vet vrije
pCt.