101 D. Draaiingsver mogen van melk E. Kaasstofbepaling in melk. i Draaiings- vermogen Carrez. 4.14 4.73 4.63 4.71 4.66 4.32 4.70 Melksuiker pCt. Carrez-flltraat. 4.47 4.61 4.54 4.74 4.70 4.49 4.90 4.75 5 00 5 03 5.05 5.05 4.95 5.50 4.68 5.00 5.00 5.03 5.03 4.80 5.36 Draaiings- vermogen Codex Alim. f i Melksuiker pCt. Schoorl. Een aantal malen zijn de uitkomsten verkregen met de methode Ortman aangegeven in de Codex alimentarius ver geleken met die door Carrez gepubliceerd. De laatste methode werd verricht door by 10Ö ccm. melk te voegen 5 ccm. ferrocyaankalium l'l2 N. en 5 ccm. Zinkaeetaat 3 N. Op grond van eenige waarnemingen mag worden aangenomen dat beide methoden gelijke uitkomsten geven. De cijfers in de. tabel opgenomen zijn ongecorrigeerd en stellen dus voor de draaiing van het Altraat waargenomen in een 2 d.M. buis. Bovendien is in het bij de methode Carrez verkregen Altraat het melksuikergehalte na passende verdunning be paald volgens Schoorl. Indien men bij de berekening een correctie invoert ter grootte van 6% van het melkvolume dan komen de verkregen uitkomsten vrijwel overeen met die volgens de directe door Schoorl aangegeven melksuiker- bepaling, in enkele gevallen waren de uitkomsten iets hooger. De kaasstofbepaling in koemelk uitgevoerd volgens de methode Hoppe-Seyler is zeer tydroovend, van daar dat eenige bepalingen werden verricht volgens de door Schloss- man aangegeven werkwyze, welke bestaat in een praecipi- teeren der kaastof met verzadigde aluinoplossing en een stikstofbepaling volgens Kjeldahl in den verkregen neerslag. Zoowel in volle als in karnemelk gaf deze methode uit komsten welke in overeenstemming zijn met die der Hoppe- beyler methode. VERSLAS KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 674