102 F. Chloorbepaling in melk. G. Eigenschappen van het sterilisatieserum. fe' In volle melk werden de volgende cyfers voor Caseïne gevonden2.29 H.S. en 2.29 °/o 8.2 45 H.S. en 2.44 o/o 8.2.56 H.8. en 2.51 8. In karnemelk2.34 °/o H.S. en 2.34 8.2.29 °/o H.S. en 2.26 o/o S.; 2.19 o/o H.S. en 2.27 ®/o S.; 2.58 »/o H.S. en 2.54 o/0 S. De bepaling van het chloorgehalte van melk is in de laatste jaren van niet te miskennen belang met het oog op ziekte toestanden by het vee. Vandaar dat dit jaar wederom een vrij groot aantal dezer bepalingen volgens verschillende methoden zijn verricht. De methoden, welke daarvoor in aanmerking kwamen, waren de in vorige jaarverslagen meegedeelde kalkasch- methode en de combinatiemethode (zie verslag 1909), een directe titratie van chloor in melk na toevoegen van sal peterzuur, de bestaande Codex-methode, terwijl voorts het chloor bepaald werd in de Altraten verkregen by de methode Ortman en Carrez. Evenals in het jaarverslag over 1909 is meegedeeld, moet wel de verasehingsmethode onder toevoeging van kalk als de meest betrouwbare worden beschouwd, zy is echter voor de practijk te tijdroovend. De uitkomsten waren regelmatig lager dan die met de bestaande Codex-methode (le druk) verkregen, juister waren de resulaten by een chloorbepaling in de Altraten Ortman en Carrez. Daarnaast leverde de in 1909 beschreven combinatiemethode (zie blz. 9 van dat Jaar verslag) als snelmethode bevredigende uitkomsten op. 1. De brekingsindex van sterilisatieserum van volle melk schommelt gewoonlijk tusschen 1.34251.3435, die van karne melk gewoonlijk tusschen 1.3416—1.3426. 2. Het verschil in brekingsindex tusschen sterilisatieserum van volle melk en dat van de daaruit bereide karnemelk be draagt gewoonlyk 0.0003—0.0008. 3. Het verschil in brekingsindex tusschen het serum van karnemelk en het sterilisatieserum van dezelfde karnemelk bedraagt gewoonlyk 0.0009—0.0010. 4. In de practyk verdient het aanbeveling ter bereiding van sterilisatieserum van volle melk uitsluitend gebruikt te maken van azynzuur van 20 procent. Theoretisch is het, zooals Schoorl aangeeft, juister om ter bepaling van de t fer 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 675