103
H. Brood.
I. Pentosaanbepaling Cacao.
Eenige malen is de methode Tollens ter bepaling van
het i>entosaangehalte vergeleken met een door Böddener en
Tollens aangegeven modificatie ter bepaling van pen-
Uit een reeks waarnemingen mag worden afgeleid, dat het
asehgehalte van broodkruim gelyk is aan dat van broodkorst.
Voorbeelden
Asch in de kruim: 2.82%; 2.80%; 2.63%; 2.10 0/0; 2.67%.
Asch in de korst2.88%; 2.69%; 2.58%; 2.14%; 2.73%.
Ook bleek het ehloorgehalte in asch van kruim en korst
aan elkaar gelijk of althans geen noemenswaard verschil
°P te leveren.
brekingsindex gebruik te maken van azijnzuur van 14 procent,
doch het verschil in brekingsindex van sterilisatieserum
bereid met 20 of met 14 procent azijnzuur is zeer gering,
daarentegen wykt het soortelijkge wicht van het serum in
beide gevallen belangrijker af.
5. Bij verwarmen van sterilisatieserum uit volle of uit
afgeroomde melk verkregen, scheidt zich een wit neerslag
af, dat in de kou weder in oplossing gaat. Deze neerslag
bleek hoofdzakelyk een kalk- en phosphaathoudende eiwit
stof te zyn.
Bij verwarmen van serum verkregen door filtratie van
spontaan verzuurde melk bleek deze stof niet aanwezig,
werd daarentegen spontaan verzuurde melk als zoodanig
gesteriliseerd en na bekoelen het serum verzameld dan werd
deze eiwitachtige stof wel in het serum aangetroffen.
Het schijnt dus dat bij verhitting van kaasstof met ver
dunde zuren een partieele splitsing plaats heeft, waardoor
een in de warmte onoplosbare en in de kou oplosbare eiwit
achtige stof in het serum optreedt.
De onderzoekingen worden voortgezet.
1. sterilisatie serum oereio uit rauwe meiK, neen net
zelfde soortelyk gewicht en de zelfde refractie als het sterili
satieserum uit de zelfde doch vooraf gesteriliseerde melk
verkregen.
Daarentegen geeft spontaan serum bereid uit rauwe en
uit dezelfde vooraf gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk,
zoowel wat soortelijk gewicht als wat refractie betreft be-
langryke verschillen. De grootte van dit verschil hangt af
van den duur en den graad der verhitting der melk.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20