103 H. Brood. I. Pentosaanbepaling Cacao. Eenige malen is de methode Tollens ter bepaling van het i>entosaangehalte vergeleken met een door Böddener en Tollens aangegeven modificatie ter bepaling van pen- Uit een reeks waarnemingen mag worden afgeleid, dat het asehgehalte van broodkruim gelyk is aan dat van broodkorst. Voorbeelden Asch in de kruim: 2.82%; 2.80%; 2.63%; 2.10 0/0; 2.67%. Asch in de korst2.88%; 2.69%; 2.58%; 2.14%; 2.73%. Ook bleek het ehloorgehalte in asch van kruim en korst aan elkaar gelijk of althans geen noemenswaard verschil °P te leveren. brekingsindex gebruik te maken van azijnzuur van 14 procent, doch het verschil in brekingsindex van sterilisatieserum bereid met 20 of met 14 procent azijnzuur is zeer gering, daarentegen wykt het soortelijkge wicht van het serum in beide gevallen belangrijker af. 5. Bij verwarmen van sterilisatieserum uit volle of uit afgeroomde melk verkregen, scheidt zich een wit neerslag af, dat in de kou weder in oplossing gaat. Deze neerslag bleek hoofdzakelyk een kalk- en phosphaathoudende eiwit stof te zyn. Bij verwarmen van serum verkregen door filtratie van spontaan verzuurde melk bleek deze stof niet aanwezig, werd daarentegen spontaan verzuurde melk als zoodanig gesteriliseerd en na bekoelen het serum verzameld dan werd deze eiwitachtige stof wel in het serum aangetroffen. Het schijnt dus dat bij verhitting van kaasstof met ver dunde zuren een partieele splitsing plaats heeft, waardoor een in de warmte onoplosbare en in de kou oplosbare eiwit achtige stof in het serum optreedt. De onderzoekingen worden voortgezet. 1. sterilisatie serum oereio uit rauwe meiK, neen net zelfde soortelyk gewicht en de zelfde refractie als het sterili satieserum uit de zelfde doch vooraf gesteriliseerde melk verkregen. Daarentegen geeft spontaan serum bereid uit rauwe en uit dezelfde vooraf gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk, zoowel wat soortelijk gewicht als wat refractie betreft be- langryke verschillen. De grootte van dit verschil hangt af van den duur en den graad der verhitting der melk. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 676