H 'R t I I i 107 De Directeur, Dr. J. D. FILIPPO. Citroensap. Het sap gemerkt N°. II is het zelfde sap als I, doch niet gesteriliseerd. Alle overige sappen zijn vóór het onderzoek gesteriliseerd. Uit de draaiing en»het geringe gehalte aan invertsuiker van sap II vóór inversie in vergelijking met sap I mag worden afgeleid dat versch bereid citroensap saccharose bevat. Voor de specifieke draaiing dezer, sappen (berekend op het extract Farnsteiner) werden de volgende cijfers gevonden: -5.74 —5.74 —4.59 —6:18 —5.22 —6.65. I -■ Sinaasappelsap. De monsters I en II alsmede IV en V zijn uit dezelfde sinaasappelen bereid, echter sap II en sap V zjjn gesteriliseerd. Bjj de niet gesteriliseerde sappen I en IV wezen het cijfer der draaiing en dat van de reductie vóór inversie op de aanwezigheid van -saccharose. Bij de sappen II en IV was de draaiing in een 2 d.M buis voor inversie +3.74 en +3.09, de hoeveelheid invertsuiker 3.80 en 4.47 procent. Ook hier is dus bij versche onverwarmde sappen saccharose aanwezig. Voor de specifieke draaiing dezer sappen (berekend op het extract volgens Windisch) werd respectievelijk gevonden de getallen: —16.9; —16.3; —15.7; -16.3; —16.1; —14.9; -16.2. VERSLAS KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1911 | | pagina 680