H
'R
t
I
I
i
107
De Directeur,
Dr. J. D. FILIPPO.
Citroensap. Het sap gemerkt N°. II is het zelfde sap als
I, doch niet gesteriliseerd. Alle overige sappen zijn vóór
het onderzoek gesteriliseerd.
Uit de draaiing en»het geringe gehalte aan invertsuiker
van sap II vóór inversie in vergelijking met sap I mag
worden afgeleid dat versch bereid citroensap saccharose
bevat.
Voor de specifieke draaiing dezer, sappen (berekend op
het extract Farnsteiner) werden de volgende cijfers gevonden:
-5.74 —5.74 —4.59 —6:18 —5.22 —6.65.
I
-■
Sinaasappelsap. De monsters I en II alsmede IV en V
zijn uit dezelfde sinaasappelen bereid, echter sap II en
sap V zjjn gesteriliseerd.
Bjj de niet gesteriliseerde sappen I en IV wezen het
cijfer der draaiing en dat van de reductie vóór inversie op
de aanwezigheid van -saccharose. Bij de sappen II en IV
was de draaiing in een 2 d.M buis voor inversie +3.74 en
+3.09, de hoeveelheid invertsuiker 3.80 en 4.47 procent.
Ook hier is dus bij versche onverwarmde sappen saccharose
aanwezig.
Voor de specifieke draaiing dezer sappen (berekend op
het extract volgens Windisch) werd respectievelijk gevonden
de getallen: —16.9; —16.3; —15.7; -16.3; —16.1; —14.9;
-16.2.
VERSLAS KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20