I
31
yi
Karnemelkspap.
Ook het cijfer aangevende het gemiddeld gehalte aan vet
vrije droogrest der bemonsterde karnemelk over de laatste
vier jaren, wijst er op, dat het regelmatig toezicht op dit
product gepaard gaat met een verbetering van zijn samen
stelling.
Het onderzoek van karnemelkspap is dit jaar op eenigs-
zins uitgebreide schaal voortgezet. Eenige malen is wederom
pap bereid uit bekende hoeveelheden gort of gort en meel
met karnemelk van bekende samenstelling en het eindpro
duct geanalyseerd. Een deugdelijk product wordt verkregen
zoo in één Liter pap de vaste bestanddeelen van één Liter
karnemelk van deugdelijke samenstelling aanwezig zijn De
eiseh in de Codex alimentarius genoemd, dat 1 Liter pap
met minder aan vaste karnemelkbestanddeelen mag bevatten
dan aanwezig in 0.8 L. karnemelk is dus uiterst billyk. Aan
dezen matigen eiseh voldoen verschillende fabrikaten uit
1 den handel niet, hetgeen blijkt uit het volgende overzicht.
in 1909 bedroeg de gemiddelde vetvrije droogrest 6.9%
1910 „7.5 0/0
19H 7.80/0
1912 8.0 o/o
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20