34 I Werden de boonfen niet geweekt, Brood. Witte boonen Roode gespikkelde boonen Bruine niet gespikkelde boonen Bruine gespikkelde boonen. Witte boonen II. III. IV. V. VI. VII. doch direct twee uur gekookt in een pan met deksel, het water na koken ver wijderd en de boonen na toevoeging van een gestampte In aansluiting aan de meedeelingen gedaan in het jaar verslag over 1911, doe ik hier volgen een tweede serie uitkomsten van op het laboratorium verrichte onderzoekingen naar de eigenschappen van door keurmeesters als melkl/rood aangekocht consumptiebrood. Bij de beoordeeling hel) ik mij weer geplaatst op het standpunt ingenomen in de Codex alimentarius No. 5. Ofschoon in het vorige jaarverslag de eisehen reeds zyn meegedeeld, Ijjkt het my toch ook ditmaal niet ondienstig, de beoordeelingsnormen met betrekking tot melkbrood hier nog eens aan te geven, onder meedeelmft dat het voor bakkers ten zeerste aanbeveling verdient van de aflevering „Meel en Brood” der Codex-alimentarius ken nis te nemen. Melkbrood is brood bereid uit een deeg aangemaakt mft amandel gedurende 24 uur in gesloten kolf bewaard, dan was in het destillaat der party 1 slechts 1.1 mg. blauwzuur per 100 g. boonen aanwezig, terwyl in party II slechts sporen blauwzuur waren aan te toonen. Boonen met een blauwzuurgehalte hooger dan 10 mg. per 100 g. boonen zyn in overleg met den winkelier aan de consumptie onttrokken. aan cyaanwaterstofzuur bepaald. Daarby werd uit 50 g. fijngemalen boonen, welke gedurende 24 uur in gesloten kolf met water waren bewaard, na aanzuren, door destillatie met stoom het blauwzuur opgevangen en bepaald. De volgende uitkomsten werden hierby verkregen 21.9 mg. H C N p. 100 g. 8.1 14.4 14.9 14.0 4.0 16.5 100 100 100 100 100 n a fl a fl w n fl n fl a I. 100 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1912 | | pagina 653