46 Jain. I Uit deze opgave blijkt, dat de toestand, vergeleken met het vorige jaar aanmerkelyk is verbeterd. Eenige fabrikanten hebben in bessenwyn met een normaal alcoholgehalte nog vrij aanzienlijke hoeveelheden salicylzuur. Conserveermid delen kunnen in vruchtenwijnen met een gehalte aan alcohol hooger dan 8 g. per 100 cm3, niet worden toegelaten, zy kunnen daaruit gevoegelyk worden geweerd, omdat ook in wijn geen conserveermiddelen worden gebruikt. Benzoëzuur werd niet aangetroflen. Ook bleken alle monsters vry van saccharine. Met betrekking tot de hoeveelheid vruchten resp. sap ter bereiding der wyn gebruikt, komen nog enkele misstanden voor. Een bessenwijn dient nog iets anders te zyn dan een rood gekleurde, gegiste suikeroplossing, en het schynt noodig eenige fabrikanten er aan te moeten herinneren, dat per 100 Liter bessenwijn ongeveer 30 Liter onverdund bessensap verwerkt moet zijn. Aan dezen eisch beantwoorden twee fabricaten in het geheel niet. Onder verwijzing naar het jaarverslag over 1911, waarin omtrent de eischen aan dit artikel gesteld, meer uitvoerige mededeelingen zyn vervat, kan thans worden volstaan met de opmerking, dat in den handel twee soorten jam worden onderscheiden, n.l. een eerste soort, tvelke met den naani „jam” wordt aangeduid en een tweede soort geëtiketteerd „huishoudjam” Beide soorten onderscheiden zich hoofdzakelyk daarin van elkaar, dat jam bestaat uit vruchten met suiker (ongeveer 64 h 70 procent), terwyl in huishoudjam de suiker door een zoodanige hoeveelheid aardappelstroop (glucosestroop) is vervangen, dat het suikergehalte nog ten minste 20 procent van het gewicht der jam bedraagt. In den loop van dit jaar is nagegaan in hoeverre beidt soorten aan de daaraan gestelde eischen beantwoorden. Wat het artikel „jam” betreft, hiervan werden 13 partij^ aangetroffen, welke zoet gemaakt waren met de beken kunstmatige zoetstof saccharine, in deze jams was dus t' hoeveelheid suiker te gering om aan de marmelade de g wenschte zoete smaak te geven, in vele dezer produc was in het geheel geen suiker aanwezig. In veertien partijen jam werden bederfwerende mülae aangetroflfen, terwijl de toevoeging daarvan absoluut 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1912 | | pagina 661