46
Jain.
I
Uit deze opgave blijkt, dat de toestand, vergeleken met
het vorige jaar aanmerkelyk is verbeterd. Eenige fabrikanten
hebben in bessenwyn met een normaal alcoholgehalte nog
vrij aanzienlijke hoeveelheden salicylzuur. Conserveermid
delen kunnen in vruchtenwijnen met een gehalte aan alcohol
hooger dan 8 g. per 100 cm3, niet worden toegelaten, zy kunnen
daaruit gevoegelyk worden geweerd, omdat ook in wijn
geen conserveermiddelen worden gebruikt. Benzoëzuur werd
niet aangetroflen. Ook bleken alle monsters vry van saccharine.
Met betrekking tot de hoeveelheid vruchten resp. sap ter
bereiding der wyn gebruikt, komen nog enkele misstanden
voor. Een bessenwijn dient nog iets anders te zyn dan een
rood gekleurde, gegiste suikeroplossing, en het schynt noodig
eenige fabrikanten er aan te moeten herinneren, dat per
100 Liter bessenwijn ongeveer 30 Liter onverdund bessensap
verwerkt moet zijn. Aan dezen eisch beantwoorden twee
fabricaten in het geheel niet.
Onder verwijzing naar het jaarverslag over 1911, waarin
omtrent de eischen aan dit artikel gesteld, meer uitvoerige
mededeelingen zyn vervat, kan thans worden volstaan met
de opmerking, dat in den handel twee soorten jam worden
onderscheiden, n.l. een eerste soort, tvelke met den naani
„jam” wordt aangeduid en een tweede soort geëtiketteerd
„huishoudjam”
Beide soorten onderscheiden zich hoofdzakelyk daarin van
elkaar, dat jam bestaat uit vruchten met suiker (ongeveer
64 h 70 procent), terwyl in huishoudjam de suiker door een
zoodanige hoeveelheid aardappelstroop (glucosestroop) is
vervangen, dat het suikergehalte nog ten minste 20 procent
van het gewicht der jam bedraagt.
In den loop van dit jaar is nagegaan in hoeverre beidt
soorten aan de daaraan gestelde eischen beantwoorden.
Wat het artikel „jam” betreft, hiervan werden 13 partij^
aangetroffen, welke zoet gemaakt waren met de beken
kunstmatige zoetstof saccharine, in deze jams was dus t'
hoeveelheid suiker te gering om aan de marmelade de g
wenschte zoete smaak te geven, in vele dezer produc
was in het geheel geen suiker aanwezig.
In veertien partijen jam werden bederfwerende mülae
aangetroflfen, terwijl de toevoeging daarvan absoluut
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.