meene men niet dat jam, aangekocht tegen een be-
PrÜs> altjjd als deugdelijke jam kan worden aan-
’■merkt. Dit blykt duidelijk uit onderstaand staatje.
bodig is. De hoeveelheid dezer conserveermiddelen was in
eenige gevallen hoog, b.v. salicylzuur 800 mg., 820 mg.,
840 mg., 1333 mg., 1410 mg. per kilo jam; benzoëzuur
300 mg., 510 mg., 620 mg., 810 mg., 850 mg. per kilo.
Vijf partyen jam waren bedorven.
In 63 gevallen leerde het onderzoek, dat de jam bereid
was door toevoegen van aardappelstroop, zoodat het product
als huishoudjam kon worden verkocht, zoo niet, wat ook
nog al eens voorkwam, de jam te weinig suiker bevatte of
uitsluitend met aardappelstroop was bereid.
In vier partyen jam werd agar-agar aangetroffen.
Bij de als „huishoudjam" aangekochte waren bleken vijf
partijen bereid met saccharine en vrij van suiker, in vier
partijen was het gehalte aan conserveermiddelen te hoog,
n.l. 810 mg., 1000 mg. 1140 mg. en 1250 mg. salicylzuur
per kilo jam.
Drie partijen waren bedorven.
Een te laag gehalte aan suiker, n.l. lager dan 20 procent,
kwam in 10 partijen voor, in eenige dézer producten was
geen suiker aanwezig, in andere was de hoeveelheid suiker
slechts enkele procenten.
i 0p te merken valt nog, dat zoowel in jam als in huis-
houdjam, aanzienlijke hoeveelheden water werden aange
troffen. vandaar dat het extractgehalte zulke groote afwij
kingen vertoont en het is voor den kooper, dunkt my, lang
Biet onverschillig of hij voor zyn geld water, dan wel jam
ontvangt. Een paar voorbeelden mogen dit toelichten. Het
extractgehalte van de onderzochte monsters jam resp. huis-
I houdjam wisselde tusschen 42.0—77.6 Een behoorlijk
bereid product heeft een extractgehalte van ongeveer 70 proc.
hooger, er waren echter jams waar dit gehalte slechts
- Proc., 47 proc., 54 proc. .en 62 proc. bedroeg.
Ook re - - - - -
“oorlijken
47
A1>alysenuinmer.
Suiker
in proc.
48
29
39
27
25
0
Prijs per pondspot
in centen.
45
45
50
46
45
50
Aardappelstroop
in proc.
20
21
23
27
46
57*)
2260
2149
220
2403
2404
2380
Saccharine houdend.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20