55
Overeengekomen werd, dat
Op 3 Juni 1912 is te Amsterdam gehouden een vergade
ring van de directeuren der gemeentelijke keuringsdiensten
te Rotterdam, ’s-Gravenhage, Groningen, Leiden, Dordrecht,
Arnhem en Haarlem met fabrikanten van vruchtensiropen,
'ruchtenlimonadesiropen e. d. artikelen.
De vergadering had ten doel by gemeenschappelijk over
leg vast te stellen aan welke eischen limonaden en aanver
wante artikelen moeten voldoen om als deugdelijk van
samenstelling te kunnen worden erkend.
lande, met fabrikanten van limonadesiropen en aanverwante
artikelen, de genoemde misstanden te bespreken. Als gevolg
daarvan zyn bij gemeenschappelijk overleg een aantal eischen
vastgesteld, waaraan de verschillende in den handel voor
komende limonadesoorten moeten voldoen, om als deugdelijk
te kunnen worden beschouwd. Een regeling van den handel
in deze genotmiddelen is zoowel in het belang van den
consument als in dat van den eerlijken fabrikant.
In de voorwaarden is paal en perk gesteld aan de toe
voeging van groote hoeveelheden conserveermiddelen, terwyl
zij bovendien beoogen de verschillende soorten limonaden,
welke door de fabrikanten in den handel worden gebracht,
door bepaalde namen van elkaar te onderkennen.
De op een vergadering te Amsterdam getroffen regeling
laat ik hier volgen.
Vruchtenstroop is ondeugdelijk van samenstelling
indien zy andere bestanddeelen bevat dan aanwezig
in een mengsel van suikerstroop (saccharose, invert-
suiker) en vruchtensap.
indien zy andere vruchtensappen bevat dan die der
soort waarvoor zy wordt aangeboden.
indien haar gehalte aan suiker (de som van saccharose
en invertsuiker, de laatste uitgedrukt als saccharose)
minder bedraagt dan 55 g en haar gehalte aan vruch
tensap van deugdelyke samenstelling minder bedraagt
dan 30 g, beide per 100 g vruchtensiroop; met uit
zondering van ananassiroop waarvan het gehalte aan
ananassap van deugdelijke samenstelling niet minder
mag bedragen dan 15 g op 100 g ananassiroop.
a.
b.
c.
Tamarindesiroop moot bevatten een aftreksel van
®n minstens 55 g 'suiker per 100 g stroop. Rozensiroop
-•* rozenolie en minstens 55 g suiker per 100 g stroop.
OpMERKiNG
i ’’Winde c-
moet batten
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20