55 Overeengekomen werd, dat Op 3 Juni 1912 is te Amsterdam gehouden een vergade ring van de directeuren der gemeentelijke keuringsdiensten te Rotterdam, ’s-Gravenhage, Groningen, Leiden, Dordrecht, Arnhem en Haarlem met fabrikanten van vruchtensiropen, 'ruchtenlimonadesiropen e. d. artikelen. De vergadering had ten doel by gemeenschappelijk over leg vast te stellen aan welke eischen limonaden en aanver wante artikelen moeten voldoen om als deugdelijk van samenstelling te kunnen worden erkend. lande, met fabrikanten van limonadesiropen en aanverwante artikelen, de genoemde misstanden te bespreken. Als gevolg daarvan zyn bij gemeenschappelijk overleg een aantal eischen vastgesteld, waaraan de verschillende in den handel voor komende limonadesoorten moeten voldoen, om als deugdelijk te kunnen worden beschouwd. Een regeling van den handel in deze genotmiddelen is zoowel in het belang van den consument als in dat van den eerlijken fabrikant. In de voorwaarden is paal en perk gesteld aan de toe voeging van groote hoeveelheden conserveermiddelen, terwyl zij bovendien beoogen de verschillende soorten limonaden, welke door de fabrikanten in den handel worden gebracht, door bepaalde namen van elkaar te onderkennen. De op een vergadering te Amsterdam getroffen regeling laat ik hier volgen. Vruchtenstroop is ondeugdelijk van samenstelling indien zy andere bestanddeelen bevat dan aanwezig in een mengsel van suikerstroop (saccharose, invert- suiker) en vruchtensap. indien zy andere vruchtensappen bevat dan die der soort waarvoor zy wordt aangeboden. indien haar gehalte aan suiker (de som van saccharose en invertsuiker, de laatste uitgedrukt als saccharose) minder bedraagt dan 55 g en haar gehalte aan vruch tensap van deugdelyke samenstelling minder bedraagt dan 30 g, beide per 100 g vruchtensiroop; met uit zondering van ananassiroop waarvan het gehalte aan ananassap van deugdelijke samenstelling niet minder mag bedragen dan 15 g op 100 g ananassiroop. a. b. c. Tamarindesiroop moot bevatten een aftreksel van ®n minstens 55 g 'suiker per 100 g stroop. Rozensiroop -•* rozenolie en minstens 55 g suiker per 100 g stroop. OpMERKiNG i ’’Winde c- moet batten VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1912 | | pagina 668