64
Bier.
De vergistingsgraad is berekend uit de fonnule 100
Van een twaalftal Nederlandsche bierbrouwerijen is het
bier onderzocht. Van de meeste brouwerijen zijn twee monsters
genomen.
De uitkomsten van deze onderzoekingen vindt men inde
hierbjj gevoegde tabel.
Het extractgehalte is langs indirecten weg bepaald, d.w.z.
het is afgeleid uit het soorgelijk gewicht van het alcohol
vrije bier.
Het in de kolom „extract stamwort in proc.” aangegeven
E 2 A
cijfer is berekend uit de formule---
De volgens deze formule verkregen waarden voor het
extractgehalte van de wort zijn iets hooger dan die niet
behulp der formule gevonden outers, de
letters a en e beteekenen hier het alcohol resp. extract
gehalte van het bier in gewichtsprocenten.
Toetst men de verkregen uitkomsten aan de eischen ge
steld aan bier in een land, dat zich in het bezit van een
levensmiddelenwet verheugt, dan blykt, dat wij hier zeker
niet verwend worden. De Zwitsersche levensmiddelenwet
van 29 Januari 1909 verbiedt het toevoegen van conserveer
middelen met uitzondering van zwaveligzuur tot 20 ingr.
p. Liter, van kunstmatige zoetstoffen, van alcohol en van
stoffen, welke dienen om den zuurgraad te verlagen. Voorts
moet het extractgehalte van de wort (waterig aftreksel van
gekiemde gerst) minstens 12 en de vergistingsgraad
minstens 46 °/o bedragen.
In geen der onderzochte monsters werd salicylzutir of
kunstmatige zoetstof aangetoond. Het onderzoek naar andere
conserveermiddelen is nog niet afgeloopen, zoodat daaromtrent
in een volgend verslag kan worden gerapporteerd.
In een behoorlek bereid bier is de verhouding tusschen
het extract en alcoholgehalte grooter dan 1, d. w. z. het biei
moet meer extract dan alcohol bevatten. Aan dezen eisen
voldeed één bier niet.
De vergistingsgraad kan bij alle monsters als voldoende j
worden gekwalificeerd. I
Geheel anders is het met het extractgehalte van de wor I
(z.g. stamwort). Van de onderzochte monsters waren ei I
St
o
E
8
St
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.