20
70
De tabel leert, dat tusschen samenstelling en prijs bij
handelsstroop geenerlei verband bestaat. Zoo wordt stroop
verkocht tegen 50 cent per kilo, welke met recht den naam
suikerstroop kan dragen (N°. 7420, suiker 71.3 terwijl
voor denzelfdeu prijs te koop wordt aangeboden een stroop
met slechts 25.3 suiker en die haar stroopconsistentie te
danken heeft aan haar 64.2 aardappelstroop.
Dezelfde wanverhouding vindt men ook by stropen, welke
tegen een lageren prijs verkocht worden. Zoo treft men bij
die stropen, welke betaald worden met 32 cent per kilo er
aan, met een suikergehalte lager dan 10 procent en meteen
suikergehalte hooger dan 30 procent; by monsters aange
kocht tegen 30 cent heeft men stropen met 8 procent en
met 33 procent suiker; onder de monsters, welke 20 cent
per kilo kosten, zyn er met 8.5 procent suiker naast andere
met byna 40 procent suiker. Het gevolg van deze misstanden
is, dat, zoo iemand uitgaat om stroop te koopen, hy nooit weet
wat hy ontvangt, zelfs niet zoo de hoogste markt 50 cent per
kilo wordt betaald. Immers stroop N°. 6703 wordt betaald
met den prijs van suiker, terwijl het suikergehalte (zoetgehaltej
slechts ongeveer een vierde van die van suiker bedraagt.
Niet alleen houdt de prys geen verband met de samen
stelling, ook de namen waaronder stroop wordt verkocht,
zooals kandij stroop, rietsuikerstroop, keukenstroop, boere.n-
stroop, zwarte stroop, hebben niets uitstaande met haar
samenstelling. Kandijstroop is vaak van mindere kwaliteit
dan gewone zwarte stroop.
Een tweede factor ter beoordeeling van stroop is haar
gehalte aan zouten. Sommige stropen bevatten een zoodanig
hoog aschgehalte, dat zij voor menschelyk gebruik als on
geschikt moeten worden beschouwd. Zoo werden stropen
aangetroffen met 710 aschgehalte. Naar myn oordeel
moeten stropen met een aschgehalte hooger dan 4.0% a's
consumptiestroop worden geweerd.
Uit een en ander blijkt, meen ik afdoende, dat hetnoodig
is, de verschillende kwaliteiten stroop, welke in den hande
voorkomen, onder bepaalde namen, welke verband houden
met de samenstelling te verkoopen en voorts, dat een grens
gesteld wordt aan het aschgehalte van voor consumptie
bestemde stropen.
Overwogen zal worden hoe in deze misstanden, die ree
jaren lang zyn ingeslopen en waardoor het steeds moeilijke
wordt goede producten in den handel te houden, verbetering
kan worden gebracht. Voorloopig kan worden medegedee
dat enkele verkoopers van stroop met een te hoog z0^
gehalte zyn gewaarschuwd, terwyl in andere gevallen
stroop naar den fabrikant is teruggezonden.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.