so
te beantwoorden, na ontvangen waarschuwing heeft de
leverancier daarin verbetering gebracht.
De rijst moest een drietal malen worden afgekeurd.
Voorts zyn afgekeurd: één party soda (vervalscht met
13.5 proc. natriumsulfaat); één party aardappelmeel (ver
valscht met maïszetmeel).
Waarschuwingen zyn gezonden aan de leveranciers van
gedroogde vruchten, stroop en boter.
Van eenige artikelen laat ik hier de analyse uitkomsten
volgen, waaruit mag blyken, dat zy als deugdelijk zijn aan
te merken.
Witte suiker: (Kristal melis): saccharose 99.9 en 99.2
Basterd suiker (Hollandsche)asch 0.28 saccharose
97.7; invertsuiker 0.65
Olijfolie: verzeepingsgetal 190.9joodaddiegetal~82.7:
brekingsindex 25° C. 62.1soortgelyk gewicht 15° C.
0.916. Reactie op katoenpitolie, arachisolie en sesamolie
negatief.
Arachisolie: soortgelyk gewicht 15° C. 0.917brekings
index 25° C. 63.1; verzeepingsgetal 189.4; joodadditie-
getal 84.8; arachinezuur 4.6 procent. Reactie op
sesam- en katoenpitolie negatief.
Witte peper: asch 0.8 microscopisch onderzoek:
geen aan peper vreemde bestanddeelen.
Boter: water 12.5 brekingsindex 40° C. 44.i.
Getal der oplosbare vluchtige vetzuren 29.8. Aau melkvet
vreemde vetten konden niet worden aangetoond.
Zeep (groene): water 46.0%; vetzuren 41.2%; vli)
alkali 0.04 in water en alcohol onoplosbare deel
0.2 Totaal hoeveelheid alcali (k2 0) 9.0 koolzure
alcali (k2 0) 2.2
Bessensap: soortgelyk gewicht 15° C. 1.0381extract
8.6 zuurgraad 22.4; salicylzuur 280 mgr. p. Liter.
Keukenzout: 98.6 Na Cl.
Voorts zijn op verzoek van de directrice van het Ziekenhuis
Slijkeinde een tweetal gegalvaniseerd yzeren pannen onder
zocht, welke gebruikt werden voor het koken van melk'
Het onderzoek leerde, dat zoo in deze pannen versche
melk gedurende een half uur gekookt werd, daarin ge®
zinkverbindingen waren aan te toonen, was de melk
echter iets zuur doch nog zoodanig, dat zy by koken met
schifte, dan werden aanmerkelyk hoeveelheden zink in
melk opgenomen.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.