92 Controle-waarnemingen. I. Controle Volle melk. Onder controle melk wordt verstaan melk onder toezicht van een keurmeester gemolken. Zij wordt wekelijks bemons terd en is afkomstig van 12 koeien, toebehoorende aan één veehouder. Eenmaal per maand wordt een zoodanige hoeveelheid melk genomen, dat zij voldoende is ter bereiding van afgeroomde melk, melkkarnemelk, roomkarnemelk en boter; zoodatook deze melkpraeparaten als controle-monster zijn te beschouwen. Een meer uitgebreid onderzoek der volle melk vond evenals vorige jaren eenmaal per maand plaats (tabel B). Een overzicht van de uitkomsten by deze onderzoekingen verkregen is opgeteekend in de hierbij gevoegde tabellen. Daarbij zy vermeld, dat het serum verkregen is volgens de sterilisatie methode in vorige jaarverslagen omschreven, bjj de chloorbepaling is dit jaar geen correctiefactor in rekening gebracht. De caseïne bepaling is geschied volgens de methode Schlossmann, het draaiingsvermogen volgens die door Carrez (ferrocyaankalium en zinkacetaat) aangegeven. Toegevoegd is een bepaling van het phosphorzuurgehalte in melk. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1912 | | pagina 700