92
Controle-waarnemingen.
I. Controle Volle melk.
Onder controle melk wordt verstaan melk onder toezicht
van een keurmeester gemolken. Zij wordt wekelijks bemons
terd en is afkomstig van 12 koeien, toebehoorende aan één
veehouder.
Eenmaal per maand wordt een zoodanige hoeveelheid melk
genomen, dat zij voldoende is ter bereiding van afgeroomde
melk, melkkarnemelk, roomkarnemelk en boter; zoodatook
deze melkpraeparaten als controle-monster zijn te beschouwen.
Een meer uitgebreid onderzoek der volle melk vond
evenals vorige jaren eenmaal per maand plaats (tabel B).
Een overzicht van de uitkomsten by deze onderzoekingen
verkregen is opgeteekend in de hierbij gevoegde tabellen.
Daarbij zy vermeld, dat het serum verkregen is volgens de
sterilisatie methode in vorige jaarverslagen omschreven, bjj
de chloorbepaling is dit jaar geen correctiefactor in rekening
gebracht.
De caseïne bepaling is geschied volgens de methode
Schlossmann, het draaiingsvermogen volgens die door Carrez
(ferrocyaankalium en zinkacetaat) aangegeven.
Toegevoegd is een bepaling van het phosphorzuurgehalte
in melk.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.