32 Brood. De uitkomsten van het onderzoek zyn in de hier volgende tabellen overzichtelyk samengevat. De zuurgraad van de afgekeurde partyen bloem en meel schommelde tusschen 715 graden. Leerde het onderzoek, dat de toestand, waarin het meel verkeerde een spoedig verbruik noodzakelyk maakte, dan werd de winkelier in zyn eigen belang gewaarschuwd en medegedeeld, dat de partij binnen een bepaalden termijn moest verkocht zyn, daar een langer bewaren hoogst waar schijnlijk een afkeuren tot gevolg zou hebben. Aan dezen wenk werd steeds gevolg gegeven. In aansluiting aan meedeelingen over broodonderzoek gedaan in de beide vorige jaarverslagen, laat ik hier thans de derde serie onderzoekingen volgen. Ook deze brooden zyn door keurmeesters als melkbrooden aangekocht. Volledigheidshalve volgt hier nog eens in het kort de beoordeelingsnormen voor melkbrood: 1°. in de broodkruim mag geen ander vet worden aan getroffen, dan hetwelk van tarwe en melk afkomstig is, waarby moet worden overwogen dat een gehalte van 10 rogge in tarwe als toelaatbaar wordt beschouwd 2°. het vetgehalte der kruim mag niet dalen beneden 3.0 van de droge stof; 3°. het gehalte der oplosbare vluchtige vetzuren (R.M.W.- getal) van het uit de kruim verkregen vet mag niet lager zyn dan 11.0, tenzy bij bedryfseontróle lagere cyfers blijken. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1913 | | pagina 708