42
Om een denkbeeld te geven, hoe weinig het opschrift op
het etiket beantwoordde aan de samenstelling van het product,
dienen de volgende voorbeelden:
Dranken, welke als limonettesiroop (bereid met suiker en
glucosestroop) verkocht werden, kwamen 33 maal ter onder
zoek. Saccharine werd in 11 monsters, dus in 33.3 aange
toond. In sommige limonettesiropen was geen suiker aanwezig
of tot een minimum teruggebrachtb.v. 3.4, 7.0, 7.6 enz.
Een limonettesiroop dient m. i. minstens 20 suiker te
bevatten. Ook in deze dranken waren conserveermiddelen
niet vergeten, als zoodanig werden aangetroffensalicylzuur,
benzoëzuur, boorzuur en mierenzuur.
Van de als limonadesiroop geetiketteerden dranken werden
38 flesschen ter onderzoek bemonsterd. In 5 monsters werd
geen suiker gevonden, zy waren dus uitsluitend met saccha
rine zoet gemaakt. Aardappelstroophoudend waren 10 mon
sters of 26.3
Ook in deze dranken waren de conserveermiddelen niet
vergeten, n.l. salicylzuur tot 1350 mg. per liter, benzoëzuur
tot 1020 mg. per liter.
Analysenummer 1812.
Het etiket luidt„Deze vruchtenlimonade is een zuiver uit
vruchtensap en suiker bereide limonadesiroop. Sinaasappel.
Prys 65 cent per flesch van 3.5 d.L. 350 cm3.
Het onderzoek leerde: Sinaasappelsap (dus vruchtensap)
afwezig, aardappelstroop 25%.
Bemonsterd en onderzocht werden 118 flesschen vruchten
limonadesiropen. Hiervan bleken deugdelijk slechts 16 mon
sters of 13.5 In dit eerste klas product werd 17 maal
saccharine aangetroffen, terwijl 68 monsters of 57.6% met
aardappelstroop waren bereid. In 10% der monsters was
suiker geheel vergeten.
Per liter werden aangetroffen de volgende hoeveelheden
salicylzuur: 400 mg., 500 mg., 530 mg., 660 mg., 670 mg.,
750 mg., 800 mg., 920 mg., 950 mg., 1050 mg1140 mg.,
1150 mg., 1170 mg., 1350 mg. en zelfs 2500 en 2700 mg.
In andere producten was benzoëzuur het conserveermiddel
en wel tot hoeveelheden van 2000 mg. per liter.
Buiten consumptie gebracht zijn 20 partyen.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.