49
20
b. Vruchtenwijntin.
Van bessenwijn en meiwyn zijn dit jaar wederom een aantal
monsters genomen, om na te gaan in hoeverre de afgeleverde
producten voldeden aan de eischen in gemeen overleg met
fabrikanten in 1910 vastgesteld.
Één meiwijn bevatte iets te veel conserveermiddel, de
overige monsters konden als deugdelijk worden geboekt.
Het alcoholgedeelte schommelde tusschen 9—13 volume
resp. 7.0—10.4 gewichtsprocenten.
Bij de vruchtenwijnen moest één party worden afgekeurd,
omdat het gehalte aan suikervrij extract te laag was, terwijl
de wyn bovendien veel benzoëzuur bevatte. Het alcohol
gehalte bewoog zich by deze wynen tusschen 5.4—18.4 vo
lume resp. 4.3—14.5 gewichtsprocenten. Eén partij was
kunstmatig gezoet en bevatte 485 mgr. salicylzuur per Liter.
Ondeugdelijk waren dus 3 monsters of 6.6 van de
onderzochte vruchtenwijnen, terwyl in 1911 32.1 van de
onderzochte fabricaten moest worden afgekeurd.
Nogmaals herhaal ik, dat de winkeliers in het soortelijk
gewicht een uitnemend middel hebben ter beoordeeling van
geleverde bessensap. Van een deugdelijk sap is het soortelijk
gewicht niet lager dan 1.0355 a 1.0360 bij 15° C. By ont
vangst van sappen met een lager soortelyk gew'icht, wende
men zich tot den dienst, aangezien zy in den regel als
ondeugdelijk van samenstelling zyn te beschouwen, hetzij
die ondeugdelijkheid van huis uit bestaat, hetzy zij een
gevolg is van een toevoegen van water in eenigszins aan
merkelijke hoeveelheid. Waar men zich van een zoo be
trouwbaar en gemakkelyk hulpmiddel ter orienteering van
de deugdelijkheid van bessensap kan bedienen, daar is het
m. i. niet onbillijk de verkooper aansprakelijk te stellen zoo
hy in dit opzicht nalatig is.
Ook hier moet ik er op wyzen, dat men niet altyd te veel
op zijn leverancier mag afgaan. Zoo kwam een flesch
bessensap ter onderzoek met een opschrift „soortelijk gewicht
1.058extract 12.1 terwijl het onderz.oek aangaf „soortelijk
gewicht 1.0435, extract 9.3%”.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
<1