J 51 c. e. Bier. Wjjn. Een onderzoek ingesteld naar conserveermiddelen in bier gaf' uitsluitend negatieve uitkomsten. Sommige brouweryen, die daarvan vroeger, vooral des zomers, regelmatig gebruik maakten, zijn daarmee blijkbaar geëindigd. Nootmuskaat en foelie. Enkele partijen bedorven noot muskaat en foelie zyn opgeruimd. Saffraan. In tegenstelling met de beide vorige jaren werd dit jaar geen vervalschte saffraan aangetroffen. Kruidnagelen bleken wederom herhaaldelijk vervalscht met piment. Van de overige, in de tabel als buiten consumptie gebrachte partijen aangegeven, kan worden meegedeeld, dat zy bedorven waren. Van dit jaar bestond er gelegenheid een aantal monsters roode Bordeauxwynen te onderzoeken. Waar het hier de beoordeeling van Fransche wijnen gold, is het onderzoek verricht volgens de Fransche onderzoekings methoden, zooals die o. a. in de methodes offieielles pour l’analyse des denrées alimentaires, alsmede in andere Fransche werken over het onderzoek en de beoordeeling van wijn zyn beschreven. Bij de uitkomsten der onderzoekingen, welke in de hierbjj vermelde tabel zijn opgeteekend, moge het volgende ter toelichting dienen. Het soortelyk gewicht is bepaald met de extracto-oenomètre van Dujardin te Parys, welk instrument door mij vooraf is gecontroleerd. Het alcoholgehalte is afgeleid uit het specifiek gewicht van het destillaat. Als extractcyfer is opgeteekend het cijfer verkregen uit de beide genoemde gegevens met behulp van den rekenschyf van Dujardin succ. Salleron, het geeft aan het aantal grammen extract per Liter wijn. Daarnaast is opgegeven het extract berekend met behulp van de formule Houdart. (1. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1913 | | pagina 726