52
De zuurgraad is bepaald door titratie met */io N loog,
terwyl als indicator phenolphtaleine dienst deed.
Het gehalte aan vluchtige zuren is verkregen door distil
latie met stoom.
By de beoordeeling is gebruik gemaakt van het verhoudings-
cyfer, alcohol gewichtsprocenten gedeeld door het z.g. extrait
réduit en daarnevens van de regels door de Fransche
scheikundigen Gauthier, Halphen, Blarez en Roos gegeven.
De getalswaarden, welke in de tabel vet gedrukt zyn,
wijzen op vervalsching in den eenen of anderen zin.
Bij nadere bestudeering der verkregen uitkomsten valt
daaruit het volgende af te leiden.
Van de 25 onderzochte monsters waren er 17 ondeugdelyk
van samenstelling en wel waren 5 wynen gemouilleerd, d.w.z.
verdund met water en 12 wynen gemouilleerd en gesprit,
d.w.z. verdund met water en aangelengd met alcohol.
De hoeveelheden toegevoegd water schommelde tusschen
10—40 °/0. Eén wyn was gegipst, hy bevatte meer dan 2.0 gr.
kaliumsulfaat per Liter.
Het gipsen van druivensap zou ten doel hebben azynzuur-
vorming tegen te gaan en aan den wijn een mooiere wynkleur
te geven. Wijn met meer dan 2 gr. kaliumsulfaat per Liter
wordt in wyn bereidende landen geweerd, zy vindt dus ten
onzent nog wel afnemers.
Uit een en ander blykt, dat wyn hier te lande nog al
eens een enkele maal vervalscht verkocht wordt.
Dit voorloopig onderzoek heeft ten doel, ten eerste de
wijnhandelaren, die zelf wyn vervalschen en verkoopen er
op te wyzen, dat zij daarmee een strafbaar feit begaan
wegens overtreding van de voorschriften der gemeentelijke
verordening en ten tweede den reëelen wijnhandelaar een
wenk te geven; deze schynt door zyn fransche collega’s
nog al eens te worden beetgenomen.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.