52 De zuurgraad is bepaald door titratie met */io N loog, terwyl als indicator phenolphtaleine dienst deed. Het gehalte aan vluchtige zuren is verkregen door distil latie met stoom. By de beoordeeling is gebruik gemaakt van het verhoudings- cyfer, alcohol gewichtsprocenten gedeeld door het z.g. extrait réduit en daarnevens van de regels door de Fransche scheikundigen Gauthier, Halphen, Blarez en Roos gegeven. De getalswaarden, welke in de tabel vet gedrukt zyn, wijzen op vervalsching in den eenen of anderen zin. Bij nadere bestudeering der verkregen uitkomsten valt daaruit het volgende af te leiden. Van de 25 onderzochte monsters waren er 17 ondeugdelyk van samenstelling en wel waren 5 wynen gemouilleerd, d.w.z. verdund met water en 12 wynen gemouilleerd en gesprit, d.w.z. verdund met water en aangelengd met alcohol. De hoeveelheden toegevoegd water schommelde tusschen 10—40 °/0. Eén wyn was gegipst, hy bevatte meer dan 2.0 gr. kaliumsulfaat per Liter. Het gipsen van druivensap zou ten doel hebben azynzuur- vorming tegen te gaan en aan den wijn een mooiere wynkleur te geven. Wijn met meer dan 2 gr. kaliumsulfaat per Liter wordt in wyn bereidende landen geweerd, zy vindt dus ten onzent nog wel afnemers. Uit een en ander blykt, dat wyn hier te lande nog al eens een enkele maal vervalscht verkocht wordt. Dit voorloopig onderzoek heeft ten doel, ten eerste de wijnhandelaren, die zelf wyn vervalschen en verkoopen er op te wyzen, dat zij daarmee een strafbaar feit begaan wegens overtreding van de voorschriften der gemeentelijke verordening en ten tweede den reëelen wijnhandelaar een wenk te geven; deze schynt door zyn fransche collega’s nog al eens te worden beetgenomen. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1913 | | pagina 727