56 Honig. Honig is een artikel, dat althans hier te lande weinig wordt gebruikttoch achtte ik het noodig een enquete naar de eigenschappen van deze waar in te stellen. Van de meeste hier te koop aangeboden handelsmerken is een vrij uitvoerig onderzoek verricht zooals uit het tabellarisch overzicht, dat hierbij gaat, mag blijken. Over het algemeen waren de uitkomsten zeer bevredigend. Met aardappelstroop vervalscht was geen der onderzochte monsters, terwijl slechts 2 merken met invertsuiker waren vermengd. Overigens geeft dit onderzoek tot geen bijzon dere opmerkingen aanleiding. Naast het extract Windisch is tevens bepaald het extract verkregen door 1 a 2 gr. honig op omstreeks 25 gr. gegloeid en gewasschen zeezand te mengen met ongeveer 5 cm3, water en gedurende 2 uur op een stoomend waterbad en daarna tot constant gewicht in een droogstoof by 102105° C. te drogen. Bij deze onderzoekingen bleek na 1 uur nadrogen in den droogstoof een constant gewicht te zijn verkregen. Deze extractcyfers bleken 0.5—1.0% lager dan die ver kregen met behulp van de extracttabel van Windisch. Ook werden nog extractbepalingen in vacuo uitgevoerd en daarbij uitkomsten verkregen, welke 1l'/2% hooger waren, dan het extract Windisch. De zuurgraad is bepaald met lakmoespapier en als eind- reactie aangenomen die, waarbij de vloeistof blauw lakmoes papier niet meer rood kleurde. Titreert men met phenol- phtaleïne als indicator, dan zijn de uitkomsten, zooals te verwachten is, hooger. 20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1913 | | pagina 729