56
Honig.
Honig is een artikel, dat althans hier te lande weinig
wordt gebruikttoch achtte ik het noodig een enquete naar
de eigenschappen van deze waar in te stellen. Van de
meeste hier te koop aangeboden handelsmerken is een vrij
uitvoerig onderzoek verricht zooals uit het tabellarisch
overzicht, dat hierbij gaat, mag blijken.
Over het algemeen waren de uitkomsten zeer bevredigend.
Met aardappelstroop vervalscht was geen der onderzochte
monsters, terwijl slechts 2 merken met invertsuiker waren
vermengd. Overigens geeft dit onderzoek tot geen bijzon
dere opmerkingen aanleiding.
Naast het extract Windisch is tevens bepaald het extract
verkregen door 1 a 2 gr. honig op omstreeks 25 gr. gegloeid
en gewasschen zeezand te mengen met ongeveer 5 cm3,
water en gedurende 2 uur op een stoomend waterbad en
daarna tot constant gewicht in een droogstoof by 102105° C.
te drogen. Bij deze onderzoekingen bleek na 1 uur nadrogen
in den droogstoof een constant gewicht te zijn verkregen.
Deze extractcyfers bleken 0.5—1.0% lager dan die ver
kregen met behulp van de extracttabel van Windisch.
Ook werden nog extractbepalingen in vacuo uitgevoerd
en daarbij uitkomsten verkregen, welke 1l'/2% hooger
waren, dan het extract Windisch.
De zuurgraad is bepaald met lakmoespapier en als eind-
reactie aangenomen die, waarbij de vloeistof blauw lakmoes
papier niet meer rood kleurde. Titreert men met phenol-
phtaleïne als indicator, dan zijn de uitkomsten, zooals te
verwachten is, hooger.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.