J
11
Gesteriliseerde melk.
Afgeroomde melk.
Karnemelk.
Yoghurt.
Van een 5 tal monsters yoghurt bleken by bacteriologisch
onderzoek drie niet de voor deze melksoort typische bacillus
Karnemelk met een vetvrije droogrest lager dan 7.5
kwam zelden voor, n.l. slechts by 4.1 der onderzochte
monsters.
Het gemiddeld gehalte aan vetvrye droogrest der in 1914
bemonsterde karnemelk bedroeg 8.0%.
By de controle op deugdelyken toestand werden hier en
daar partyen aangetroffen, welke als ongeschikt voor mensche-
lyk gebruik moesten worden afgekeurd.
Een bakker, die aan den dienst kwam klagen, dat zyn
deeg niet wilde rijzen, bleek by nader ingesteld onderzoek
van zijn leverancier sterk formalinehoudend taptemelk te
ontvangen. De geleverde melk werd afgekeurd en de leve
rancier gewaarschuwd.
Enkele partyen taptemelk, welke in ondeugdelijken toestand
verkeerden, zyn aan de consumtie onttrokken.
Naar aanleiding van ingekomen klachten over gesterili
seerde melk der melkinrichting „Berkendael"had een
ingesteld onderzoek ten gevolge, dat in een aantal verkoop
plaatsen melk moest worden afgekeurd. In het geheel
werden 156 flesschen, zoogenaamde gesteriliseerde melk
resp. gesteriliseerde chocolademelk uit de consumtie ver
wijderd.
By een bacteriologisch onderzoek van 30 flesschen op één
zelfden dag genomen, bleken niet minder dan 22 of 77.3%
niet steriel. Na herhaalde malen te zyn gewaarschuwd is
in de steriliteit der melkpraeparaten dezer inrichting ver
betering gekomen.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN, 20