12
Brood.
I
bulgaricus te bevatten. Zij deden zich kennen als melk
welke zuur was geworden door de gewone melkzuurbacteriën
(streptococcus acidi lactici Grotenfeldt). Het onderzoek moest
als gevolg van vele andere bezigheden worden gestaakt.
Gunstig zijn de resultaten echter niet.
In het begin van Augustus liet het zich aanzien, dat de
aanvoer van tarwe belemmering zou ondervinden, zoodat
als gevolg daarvan in de toekomst een stijging der brood
prijzen te verwachten was. De vraag kwam derhalve naar
voren of het mogelijk zou zijn een broodsoort samen te
stellen, welke by een voedingswaarde, ongeveer gelijk aan
die der gebruikelijke broodsoorten, tegen lageren prijs zou
kunnen worden geleverd. Verschillende proefnemingen met
surrogaten van tarwe genomen, als rogge, aardappelmeel,
maizena, rjjstmeel e. d. leerden, dat een brood bereid uit
ongeveer gelijke deelen tarwebloem, tarwemeel en rijstemeel
aan de genoemde eischen voldeed. Bij een voedingswaarde
gelijk aan die van kropbrood paarde deze broodsoort een
besparing aan tarwe. Een en ander had ten gevolge, dat in
een op 10 September ten Stadhuize onder voorzitterschap
van den Burgemeester gehouden vergadering met brood-
bereiders besloten werd met ingang van 14 September onder
den naam „noodbrood" verkrijgbaar te stellen een brood van
de samenstelling als boven aangegeven. Afgehaald in den
winkel zou de prijs van noodbrood per 500 gram 6' /2 cent
bedragen en thuisbezorgd 7 cent. Teneinde zorg te dragen,
dat de prijs van noodbrood onafhankelijk zou zyn van de
rijstprijzen, heeft de Gemeente een belangrijke hoeveelheid
der ter bereiding van noodbrood benoodigde rijstsoort aan
gekocht. Voor de vermaling der aangekochte rijst totrjjste-
meel werd een regeling met een molenaar getroffen, zoodat
aan bakkers gedurende de wintermaanden rystmeel tegen
een matigen prijs van gemeentewege kon worden verstrekt.
Op de samenstelling van noodbrood werd door den
dienst voortdurend toezicht gehouden en tot voldoening kan
worden meegedeeld, dat het voorschrift door allen zoo
nauwkeurig mogelyk werd gevolgd. Wel zijn meermalen aan
bakkers, die deze broodsoort in het begin niet behoorlijk
konden bereiden, wenken gegeven, welke regelmatig tot ver
betering van de eigenschappen Van het brood hebben geleid.
Hieronder volgt de gemiddelde samenstelling van nood
brood en van kropbrood (bereid uit tarwemeel met ongeveer
25 procent aan tarwebloem), beide in winkels aangekocht.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.