s
13
Kropbrood.
Noodbrood.
Volumerendement per kilo brood.
2800
3000
Water in procenten
48.2
47.7
•10.9
10.7
Vet.
2.1
2.4
Zemelgehalte
86
4.1
Koolhydraten
79.0
81.8
3.1
Voorts kan worden meegedeeld, dat de maatregelen, door
den Burgemeester in het algemeen belang voorgeschreven
met betrekking tot de soorten en prijszetting van brood,
gedurende de laatste drie maanden van het jaar een voort
durende controle op de naleving dezer voorschriften eischten.
Zooals o.a. de prijszetting van brood (besluit van den Burge
meester van 5 October 1914); het verbod van de bereiding
van groot witbrood (besluit van den Burgemeester van 19
October 1914) met de bepaling, dat in bruinbrood en nood
brood niet meer dan 25 procent aan tarwebloem mocht ver
werkt worden en den eisch. dat het gewicht van klein wit-
Het verbruik van noodbrood was gedurende den tijd, dat
de bereiding van witbrood wegens gebrek aan tarwebloem
door den Burgemeester was verboden, het grootst en bedroeg
in de eerste helft der maand December volgens opgaven my
welwillend door bakkers verstrekt, ongeveer 60.000 stuks
per dag.
Hieruit blijkt, dat tusschen beide broodsoorten geen verschil
in voedingswaarde bestaat, terwijl het volumerendement van
noodbrood vaak grooter was dan van krópbrood, geleverd
door de bakkerij, die waarschijnlijk om redenen van finan-
tieelen aard bezwaar maakte deze broodsoort in den handel
te brengen.
Asch
I Verteerbaar eiwit
g
2
~z
O
3.5
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20
O
c