16
Jam en Huishoudjain.
Snoepgoed.
Gebruiksartikelen.
zoetgemaakt. In enkele fabricaten werd salicylzuur aange
toond tot een hoeveelheid van 1200 mgr. per Liter.
De derde groep, de z.g. limonettesiropen waarin aardappel-
stroop een normaal bestanddeel kan worden geacht, bevatte
zeer wisselende hoeveelheden rietsuiker. In sommige pro
ducten was ruim 50 rietsuiker aanwezig, in andere slechts
8.5%.
De monsters limonade gazeuse, welke ter onderzoek ktvamen,
waren alle limonadegazeuse le soort, d. w. z. bjj de bereiding
was van aardappelstroop geen gebruik gemaakt. Het suiker
gehalte schommelde tusschen 5.211.5 Slechts 5 monsters
waren geconserveerd met salicylzuur (2580 mgr. per Liter).
Een partytje door een Delftsche fabrikant hier in depot
gegeven, bleek een geelgekleurde met citroenzuur aange
zuurde saccharine oplossing te zijn. De hier aanwezige
hoeveelheid is afgekeurd.
Bij de als „Jam” geetiketteerde waren moesten enkele
partyen worden afgekeurd, wegens te hoog gehalte aan
conserveermiddelen, terwijl waarschuwingen zyn gegeven
voor te laag extractgehalte. Andere fabricaten bleken huis-
houdjam en dus aardappelstroophoudend te zijn.
Wat de huishoudjam betreft ook hier was het gehalte aan
conserveermiddelen in sommige soorten veel te hoog. Overi
gens geeft dit onderzoek tot geen opmerkingen aanleiding.
Volgens meedeeling van het laboratorium te Hamburg
schynt in Japan een zoodanige overvloed van eieren hoofd-
Onder den naam „drop” zyn een aantal artikelen bemon
sterd, welke bereid waren met groote hoeveelheden meel
(maïsmeel, aardappelmeel) en voorts om dat genotmiddel
meer op drop te doen gelyken met kool (zwartsel).
Dergelyke drop is naar myn oordeel ondeugdelyk van
samenstelling.
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.