25
Onteigend werden:
Melk
Kaas
Gedroogde vruchten
2 partyen
2
2
In het begin van dit jaar, ongeveer eind Januari en begin
Februari, kwamen hier ter stede een betrekkelijk groot aan
tal gevallen van febris typhoïdea voor. Uit de regelmatig
door den dienst ten huize der patiënten verzamelde gegevens
omtrent middel van watervoorziening, naam en woonplaats
van den melkleverancier, alsmede aangaande den toestand,
waarin melk wordt genuttigd, nl. gekookt of ongekookt,
kon de oorzaak der besmetting niet worden verklaard. Een
onderzoek ingesteld in 22 plattelandsgemeenten, van waaruit
onze gemeente dagelijks melk betrekt, leerde, dat zich in
die gemeenten in de laatste drie maanden van 1913 en in
begin van 1914 geen gevallen febris typhoïdea hadden
voorgedaan. Aan het gebruik van melk of melkpraeparaten
kon dus de oorzaak der bedoelde ziektegevallen niet worden
toegeschreven. Intusschen was my bij verder navraag ten
huize der lyders gebleken, dat alle patiënten zonder uitzon
dering op oudejaarsavond oesters hadden genuttigd, waar
door het hoogst waarschynlijk werd, dat de besmetting door
oesters was overgebracht. Dit werd te meer waarschijnlyk
■waar bleek, dat de door de patiënten genuttigde oesters
volgens verklaring van de leveranciers van éénzelfden oes-
terbank te Tholen afkomstig waren en er tal van frappante
gevallen waren, dat personen uit hetzelfde gezin, die oesters
hadden genuttigd, in tegenstelling met andere leden, die
Al deze klachten zyn door den dienst nauwkeurig onder
zocht en hebben in enkele gevallen geleid tot het afkeuren
van by den verkooper aanwezige waren.
In verband met het voorkomen van besmettelyke ziekten
ten huize van winkeliers in voedingsmiddelen, werd in
overleg met den Gemeentelijken Ontsmettingsdienst het dit
jaar slechts 2 maal noodig geoordeeld voedingsmiddelen te
onteigenen en wel gold het in beide gevallen roodvonk.
Te zamen 6 partyen voedingsmiddelen, welke niet zyn be
grepen in de partijen buiten consumtie gebrachte voedings
middelen opgenomen in de tabel van het jaaroverzicht.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 20